snow snow snow snow snow snow snow snow snow snow

Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Jarní detox s kopřivou

23. 03. 2021, 09:30

Kopřiva dvoudomá a kopřiva žahavka: čistí krev a skvěle se hodí k jarním očistným kúrám. Díky vysokému obsahu minerálů a stopových prvků má tonizační účinky, stimuluje látkovou výměnu, působí močopudně, odvodňuje a zvyšuje vylučování kyseliny močové. Obsažené železo nám dodá energii a zvyší vitalitu. Pitná kúra s čajem z čerstvých kopřiv pomáhá při únavě a vyčerpání, ale i při anémii a těžších onemocněních krve. Podle Pátera Františka Ferdy kopřiva rozpouští vše, co do těla nepatří, a zbavuje nás nahromaděných škodlivin. Posiluje zdraví gastrointestinálního traktu, podporuje správný pohyb střev a ozdravuje střevní mikrofloru. Detoxikace střev je základem každé úspěšné očisty, a právě tato vlastnost je jedním z důvodů, proč u nás kopřiva platí za královnu očistných kúr. Obsahuje také vitamin C, A, B2 a K1. Působí protizánětlivě a posiluje přirozenou obranyschopnost těla. Má příznivý vliv na funkci slinivky, napomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi a je proto klasifikována jako lehké antidiabetikum. V případě hrozícího vzniku cukrovky, při onemocnění jater, žlučníku nebo sleziny se v evropském lidovém léčitelství tradičně doporučovala několikatýdenní pitná kúra s kopřivovým čajem. Kromě celkového osvěžení těla prospěje kúra také vašim vlasům, nehtům a stavu pokožky.

Popálení od kopřiv 

Také vám jako dětem dospělí říkali, že požahání od kopřív je zdravé? smiley Možná ještě dodali, že když vás popálí, nebudete mít revma. Co je na tom pravdy? Kopřiva opravdu prospívá normálnímu stavu kostí a kloubů, pomáhá při artritidě a je slabým antirevmatikem. Při dotyku se ovšem do kůže dostávají především látky zvané acetylcholin a histamin, neurotransmitery prospívající normální činnosti cévní soustavy. Kopřiva díky nim napomáhá správnému prokrvení a doporučuje se při pocitu "težkých nohou". Schopnost prospívat cévám souvisí také s pozitivním účinkem kopřivových kúr při potížích s nervy, duševní nerovnováze a poruchách koncentrace. Pokud se tedy po zimě cítíte psychicky zpomalení, hůře se vám soustředí nebo míváte špatnou náladu, o důvod víc uvařit si kopřivový čaj a pustit se do jarního detoxu. Poradíme vám, jak na to. 

Čerstvé jsou nejlepší 

Máte-li možnost, nasbírejte čerstvou nať s listy. Kopřivy rostou téměř všude, od nížin po horské oblasti, jen je potřeba dávat pozor na čistotu prostředí. Najdeme je v různých křovinách, v houští, u zdí, plotů, na okrajích cest, na březích vod, v příkopech, rumištích, na krajích lesů, a samozřejmě také na zahradách. Rozlišujeme velkou kopřivu dvoudomou a menší, pálivější kopřivu žahavku. Obě jsou léčivé a jednoleté, kopřiva dvoudomá dosahuje výšky 1,5 metru, kopřiva žahavka bývá kolem 30 - 40 cm vysoká a nemá oddenek. Kopřivy patří k prvním jarním otužilcům, v průběhu března by nám již na mnoha místech měly být k dispozici. Pro účely jarního detoxu sbíráme mladé rostlinky světle zelené barvy, protože v tuto dobu mají nejvíce léčivých látek. Příliš vzrostlé nebo kvetoucí kopřivy již nejsou tak svěží a účinných látek mají o něco méně, léčivé vlastnosti si ale uchovávají. Detoxikační kúra by měla trvat minimálně 7 dní, během kterých popíjíme kopřivový čaj. Pokud máme to štěstí a kopřivy nám rostou za domem, přineseme si každý den domů čerstvý trs. Listy i nať opláchneme, nasekáme na menší kousky, a zvolíme jeden ze způsobů přípravy: 

Nálev 

Na 1 šálek čaje vezmeme přibližně tolik pokrájené kopřivy, kolik zvládneme uchopit prsty jedné ruky. Spaříme horkou vodou, necháme 8-15 minut luhovat, scedíme a po doušcích popíjíme denně až 4 šálky. Čaj bývá světlý, zbarvený do žlutozelena, má příjemně bylinnou vůni a mírně nahořklou chuť. 

Výluh

Trs nasekaných kopřiv zalijeme studenou vodou a necháme luhovat přes noc. Ráno scedíme a pijeme 1 šálek výluhu 2-3 x denně. 

Kopřivový kořen pro krásné, zdravé vlasy 

Blahodárný účinek kopřivy na zdraví a růst vlasů znají ženy již mnoho staletí. Nejúčinnější je pro tyto účely výluh z kořene. 2 vrchovaté hrsti oddenků namáčíme přes noc ve studené vodě, ráno výluh zahřejeme, necháme ještě 10 min luhovat, scedíme a omyjeme vlasy. Neoplachujeme vodou. Máme-li k dispozici jen nať s listy, postupujeme následovně: 10 hrstí čerstvě nasekané rostliny vložíme do 5 l studené vody a pomalu zahříváme. Necháme 5 min vyluhovat, scedíme a omyjeme. Vlasy budou po kopřivové kúře pevnější, pružnější a bude podpořen jejich růst. Mytí vlasů kopřivovým výluhem se doporučuje také při svědění pokožky hlavy, kterého nás kopřiva rychle zbaví. 

Vedle čajů a výluhů lze čerstvé kopřivové výhonky použít jako chutnou přísadu do salátů, a s postupem jara přidat další bylinky, například pampelišku, česnek medvědí nebo popenec. Pravidelnou součástí jídelníčků bývala dříve kopřivová polévka, a možná nejznámějším pokrmem z kopřiv je špenát z dušených mladých rostlinek. Skvěle se hodí k vařenému vepřovému, k uzenému nebo i jen k samotným bramborům. 

Kopřivový špenát 

Kopřivy spaříme, necháme okapat, poté rozmixujeme či nasekáme na drobno. Nakrájíme cibulku, zpěníme na sádle a přidáme nasekané kopřivy. Podusíme, vmícháme česnek utřený se solí a opepříme. Na závěr dušení vmícháme 2 vajíčka, důkladně promícháme a ještě chvilku povaříme. Kdybychom chtěli špenát zjemnit, můžeme během dušení přidat smetanu. Pokud by někomu chuť kopřiv připadala příliš výrazná, může použít více česneku, případně kopřivy před přidáním k cibulce nespařit, ale povařit. Delším vařením se ovšem připravujeme o značné množství prospěšných látek. 

Švýcarský bylinář Johann Künzle o kopřivě napsal, že kdyby ji před námi nechránily žahavé chlupy, byla by vzhledem k svému širokému užití již dávno vyhubena. Své nezastupitelné místo má i v tradičních velikonočních receptech, spolu s bršlicí a pažitkou bývá například součástí velikonoční nádivky.  

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše