14. 09. 2024, 20:21
Jak se na podzim vyhnout nemoci z nachlazení? Pomůže vám starý dobrý šípkový čaj. "Obyčejné" šípky jsou podzimní vitamínovou bombou a jedním z nejsilnějších přírodních pokladů u nás. Sbírat je můžete na každém rohu - jen dejte pozor na čistotu prostředí a sbírejte daleko od silnic a průmyslových oblastí. Šípky určené na přípravu čaje by měly být vesele červené a na dotek tvrdé. Nesbírejte tedy šípky změklé ani nahnědlé. Na šípky můžete chodit až do prvních mrazíků: jakmile přejdou mrazem, neobsahují už potřebné množství účinných látek. Ztratí především velkou část vitamínu C a na léčivý čaj ani na sušení už se pak nehodí. Zato však zesládnou a jsou skvělé na marmeládu nebo na voňavý likér!
Nálev z šípků pomáhá lidem už stovky let
Naši předci dobře věděli, že šípky čaji propůjčují unikátní kombinaci látek posilující přirozenou obranyschopnost. Ve zdejší přírodě patří k plodům s bezkonkurenčně nejvyšším množstvím vitamínu C - přibližně 550 mg na 100 g šípků! Strčí tak do kapsy třeba rakytník, citrón nebo papriku. Kromě vitamínu C obsahují širokou škálu dalších vitamínů, minerálů a antioxidantů. Najdeme v nich vitamíny B skupiny, karotenoidy, rutin, vitamín A, E a K, hořčík, vápník, fosfor, zinek a železo. Dále obsahují taniny, třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, silice a hojivé slizy. Všechny tyto látky působí nejen každá sama za sebe, ale také synergicky, tj. vyladěně, ve společné harmonii. Pomáhají nám připravit se na podzimní počasí a také na vysoké množství respiračních onemocnění. Během chladných měsíců číhají bacily v přeplněných školách a kancelářích, ve výtazích, v městské hromadné dopravě, v obchodech i doma, kam si je přinesou ostatní členové rodiny. Každodenní pití šípkového čaje posiluje imunitu a dýchací cesty - pijte ho celá rodina, třeba hned ráno během snídaně. Sáhněte po něm i v náročných dnech, při časté únavě nebo během rekonvalescence po nemoci. Při akutním onemocnění je také vhodný - působí močopudně a protizánětlivě.
Čaj nejen na imunitu
Kromě celkové odolnosti prospívá i trávení. Pomůže vám při žaludečních křečích, protože svou mírnou nakyslostí a obsahem účinných látek dorovnává nedostatek žaludečních kyselin. Harmonizuje také činnost střev a prospěje vám při průjmu i při zácpě. Podpoří též zdraví močového systému a ledvin. Říká se o něm, že tonizuje tělo i mysl - podporuje totiž relaxaci a duševní zdraví. Zásobuje nás antioxidanty a má celkově osvěžující účinek. Nedávná studie ukázala, že také velmi dobře podporuje pohyblivost kloubů. Pravidelné popíjení šípkového čaje zmírňuje bolest a snižuje ztuhlost pohybového aparátu - čaj proto můžeme dopororučit při dně, artritidě a revmatických bolestech. Dále podporuje zdraví oběhového systému - dříve se šípkový čaj běžně nasazoval při pocitu těžkých nohou. Odvary z šípku jsou zase vynikajícím pomocníkem při krvácivém zánětu dásní.
Má svěží chuť a krásně voní
Většina lidí se shoduje, že právě šípkový čaj patří k nejlahodnějším bylinkovým čajům. Musíte ho ale správně scedit, aby vám při pití nevadily pichlavé chloupky a pecičky z vnitřku plodů. Mohly by vám i podráždit sliznice a vyvolávat kašel. Jak tedy šípky správně zpracovat? Začněte tím, že je omyjete, necháte okapat a odstraníte "bubáky". Dále je podrťte v hmoždíři (můžete také rozmixovat v mixéru) a zalijte chvíli odstátou (ne vroucí) vodou. Nechte 15 min vyluhovat v přikryté nádobě a důkladně přeceďte přes jemné plátýnko nebo husté sítko. Někdy je proces potřeba zopakovat, aby se odstranila semínka i pichlavé chloupky. Druhou možností je šípky omýt, nadrtit a nechat přes noc luhovat v převařené, studené vodě. V tomto případě si šípky uchovají více vitamínů. Ráno zahřejete, opět důkladně přecedíte a můžete pít. Máte-li čas a chuť, dá se postupovat i takto: šípky omyjte, nechte okapat a každý jednotlivý šípek rozpulte. Zbavte jej vnitřní dužiny (včetně semínek a pichlavých štětinek) a několikrát propláchněte. Očištěné půlky šípků pak zalijte vařící vodou, nechte 15 min vyluhovat v přikryté nádobě, sceďte a pijte.
Nasbírali jste plný košík?
Šípky si nasušte. Domácí čaj ze sušených šípků pak pijte celý rok, klidně až do dalšího podzimu. Šípky sušte celé, v jedné vrstvě, nejlépe v sušičce nebo v troubě s otevřenými dvířky při 50 °C. Při nižší teplotě vysychají pomalu a snadno plesniví. Při vyšší zase rychle hnědnou a snadno se připálí. Pravidelně šípky kontrolujte - správně usušený šípek si zachová svou přirozenou barvu, tedy odstín do červena. Sušené šípky pak při přípravě čaje nadrťte v hmoždíři, zalijte vodou, nechte vyluhovat a opět důkladně přeceďte. Komu by se do ručního zpracování šípků nechtělo, může si je pořídit u nás na e-shopu: doporučujeme šípek plod řezaný, zbavený semen a chloupků.
Vyrobte si šípkový sirup
Na tento recept potřebujete cca 1/2 kg čerstvě nasbíraných šípků. Omyjte, nechte okapat a rozmixujte v mixéru. Hmotu zalijte 1 l převařené, vychladlé vody a nechte přes noc luhovat. Další den důkladně sceďte (přes jemné plátýnko nebo hustý cedník). Přidejte 3/4 l vody, 4 polévkové lžíce medu a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte vychladnout a přelijte do lahví. Sirup použijte na přípravu šťávy - jednoduše nařeďte vodou a máte přírodní, zdravou a lahodnou domácí šťávu.
Marmeláda na chleba i na linecké
Vezměte cca 1 kg šípků, odstraňte bubáky a povařte do změknutí. Slijte přebytečnou vodu, rozmixujte rozvařené šípky a několikrát propasírujte přes hustý cedník (nebo jemné plátno). Dužinu bez slupek a semínek nařeďte převařenou, ještě horkou vodou. Přiveďte k varu a přidejte 4 ks jemně nadrceného hřebíčku, 1/4 kg želírovacího cukru a 2 lžíce medu. Krátce povařte. Marmeláda musí mít správnou hustotu - nesmí být tekutá. Přelijte do čistých, vyhřátých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
Dáte raději přednost domácímu likéru?
Vezměte 1/2 kg šípků, omyjte, nechte okapat a nadrťte v hmoždíři. Vložte do skleněné lahve a zalijte kvalitní pálenkou tak, aby všechny šípky byly zcela ponořené. Přidejte 2 ks celého hřebíčku, 1 svitek skořice a dle chuti kousek vanilkového lusku. Postavte na tmavé místo a nechte 3-4 týdny macerovat. Poté důkladně přeceďte, nejlépe několikrát po sobě. Vezměte 2 polévkové lžíce třtinového cukru a svařte jej s vodou (vařte, dokud se cukr nerozpustí). Po vychladnutí smíchejte s připraveným macerátem. Naše prababičky ještě likér nechávaly pár týdnů "uležet". Doporučoval se na celkové posílení, na lepší trávení, při bolesti v krku nebo při bolestech zubů.
Komentáře
Diskuze je prázdná.