snow snow snow snow snow snow snow snow snow snow

Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Šípkovým čajem proti podzimním virózám

14. 09. 2024, 20:21

Jak se na podzim vyhnout nemoci z nachlazení? Pomůže vám starý dobrý šípkový čaj. "Obyčejné" šípky jsou podzimní vitamínovou bombou a jedním z nejsilnějších přírodních pokladů u nás. Sbírat je můžete na každém rohu - jen dejte pozor na čistotu prostředí a sbírejte daleko od silnic a průmyslových oblastí. Šípky určené na přípravu čaje by měly být vesele červené a na dotek tvrdé. Nesbírejte tedy šípky změklé ani nahnědlé. Na šípky můžete chodit až do prvních mrazíků: jakmile přejdou mrazem, neobsahují už potřebné množství účinných látek. Ztratí především velkou část vitamínu C a na léčivý čaj ani na sušení už se pak nehodí. Zato však zesládnou a jsou skvělé na marmeládu nebo na voňavý likér!

Nálev z šípků pomáhá lidem už stovky let 

Naši předci dobře věděli, že šípky čaji propůjčují unikátní kombinaci látek posilující přirozenou obranyschopnost. Ve zdejší přírodě patří k plodům s bezkonkurenčně nejvyšším množstvím vitamínu C - přibližně 550 mg na 100 g šípků! Strčí tak do kapsy třeba rakytník, citrón nebo papriku. Kromě vitamínu C obsahují širokou škálu dalších vitamínů, minerálů a antioxidantů. Najdeme v nich vitamíny B skupiny, karotenoidy, rutin, vitamín A, E a K, hořčík, vápník, fosfor, zinek a železo. Dále obsahují taniny, třísloviny, organické kyseliny, flavonoidy, silice a hojivé slizy. Všechny tyto látky působí nejen každá sama za sebe, ale také synergicky, tj. vyladěně, ve společné harmonii. Pomáhají nám připravit se na podzimní počasí a také na vysoké množství respiračních onemocnění. Během chladných měsíců číhají bacily v přeplněných školách a kancelářích, ve výtazích, v městské hromadné dopravě, v obchodech i doma, kam si je přinesou ostatní členové rodiny. Každodenní pití šípkového čaje posiluje imunitu a dýchací cesty - pijte ho celá rodina, třeba hned ráno během snídaně. Sáhněte po něm i v náročných dnech, při časté únavě nebo během rekonvalescence po nemoci. Při akutním onemocnění je také vhodný - působí močopudně a protizánětlivě. 

Čaj nejen na imunitu 

Kromě celkové odolnosti prospívá i trávení. Pomůže vám při žaludečních křečích, protože svou mírnou nakyslostí a obsahem účinných látek dorovnává nedostatek žaludečních kyselin. Harmonizuje také činnost střev a prospěje vám při průjmu i při zácpě. Podpoří též zdraví močového systému a ledvin. Říká se o něm, že tonizuje tělo i mysl - podporuje totiž relaxaci a duševní zdraví. Zásobuje nás antioxidanty a má celkově osvěžující účinek. Nedávná studie ukázala, že také velmi dobře podporuje pohyblivost kloubů. Pravidelné popíjení šípkového čaje zmírňuje bolest a snižuje ztuhlost pohybového aparátu - čaj proto můžeme dopororučit při dně, artritidě a revmatických bolestech. Dále podporuje zdraví oběhového systému - dříve se šípkový čaj běžně nasazoval při pocitu těžkých nohou. Odvary z šípku jsou zase vynikajícím pomocníkem při krvácivém zánětu dásní. 

Má svěží chuť a krásně voní

Většina lidí se shoduje, že právě šípkový čaj patří k nejlahodnějším bylinkovým čajům. Musíte ho ale správně scedit, aby vám při pití nevadily pichlavé chloupky a pecičky z vnitřku plodů. Mohly by vám i podráždit sliznice a vyvolávat kašel. Jak tedy šípky správně zpracovat? Začněte tím, že je omyjete, necháte okapat a odstraníte "bubáky". Dále je podrťte v hmoždíři (můžete také rozmixovat v mixéru) a zalijte chvíli odstátou (ne vroucí) vodou. Nechte 15 min vyluhovat v přikryté nádobě a důkladně přeceďte přes jemné plátýnko nebo husté sítko. Někdy je proces potřeba zopakovat, aby se odstranila semínka i pichlavé chloupky. Druhou možností je šípky omýt, nadrtit a nechat přes noc luhovat v převařené, studené vodě. V tomto případě si šípky uchovají více vitamínů. Ráno zahřejete, opět důkladně přecedíte a můžete pít. Máte-li čas a chuť, dá se postupovat i takto: šípky omyjte, nechte okapat a každý jednotlivý šípek rozpulte. Zbavte jej vnitřní dužiny (včetně semínek a pichlavých štětinek) a několikrát propláchněte. Očištěné půlky šípků pak zalijte vařící vodou, nechte 15 min vyluhovat v přikryté nádobě, sceďte a pijte. 

Nasbírali jste plný košík? 

Šípky si nasušte. Domácí čaj ze sušených šípků pak pijte celý rok, klidně až do dalšího podzimu. Šípky sušte celé, v jedné vrstvě, nejlépe v sušičce nebo v troubě s otevřenými dvířky při 50 °C. Při nižší teplotě vysychají pomalu a snadno plesniví. Při vyšší zase rychle hnědnou a snadno se připálí. Pravidelně šípky kontrolujte - správně usušený šípek si zachová svou přirozenou barvu, tedy odstín do červena. Sušené šípky pak při přípravě čaje nadrťte v hmoždíři, zalijte vodou, nechte vyluhovat a opět důkladně přeceďte. Komu by se do ručního zpracování šípků nechtělo, může si je pořídit u nás na e-shopu: doporučujeme šípek plod řezaný, zbavený semen a chloupků

Vyrobte si šípkový sirup 

Na tento recept potřebujete cca 1/2 kg čerstvě nasbíraných šípků. Omyjte, nechte okapat a rozmixujte v mixéru. Hmotu zalijte 1 l převařené, vychladlé vody a nechte přes noc luhovat. Další den důkladně sceďte (přes jemné plátýnko nebo hustý cedník). Přidejte 3/4 l vody, 4 polévkové lžíce medu a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte vychladnout a přelijte do lahví. Sirup použijte na přípravu šťávy - jednoduše nařeďte vodou a máte přírodní, zdravou a lahodnou domácí šťávu. 

Marmeláda na chleba i na linecké 

Vezměte cca 1 kg šípků, odstraňte bubáky a povařte do změknutí. Slijte přebytečnou vodu, rozmixujte rozvařené šípky a několikrát propasírujte přes hustý cedník (nebo jemné plátno). Dužinu bez slupek a semínek nařeďte převařenou, ještě horkou vodou. Přiveďte k varu a přidejte 4 ks jemně nadrceného hřebíčku, 1/4 kg želírovacího cukru a 2 lžíce medu. Krátce povařte. Marmeláda musí mít správnou hustotu - nesmí být tekutá. Přelijte do čistých, vyhřátých sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. 

Dáte raději přednost domácímu likéru? 

Vezměte 1/2 kg šípků, omyjte, nechte okapat a nadrťte v hmoždíři. Vložte do skleněné lahve a zalijte kvalitní pálenkou tak, aby všechny šípky byly zcela ponořené. Přidejte 2 ks celého hřebíčku, 1 svitek skořice a dle chuti kousek vanilkového lusku. Postavte na tmavé místo a nechte 3-4 týdny macerovat. Poté důkladně přeceďte, nejlépe několikrát po sobě. Vezměte 2 polévkové lžíce třtinového cukru a svařte jej s vodou (vařte, dokud se cukr nerozpustí). Po vychladnutí smíchejte s připraveným macerátem. Naše prababičky ještě likér nechávaly pár týdnů "uležet". Doporučoval se na celkové posílení, na lepší trávení, při bolesti v krku nebo při bolestech zubů

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše