18. 12. 2024, 14:11
Upečte si letos nadýchanou vánočku, na které si pochutná celá rodina! Nejlepší je k čaji nebo ke kávě a ne nadarmo se jí říká vánočka - je to ta nejlepší vánočně laděná snídaně či svačinka. Nenechte se odradit delší přípravou a pletením - dáme vám osvědčený návod, podle kterého ji zvládne každý. Z přípravy si udělejte pohodový, společně strávený čas a užijte si neopakovatelnou atmosféru blížících se svátků. Jsou jen jednou do roka, tak proč si je neudělat krásné, tradiční a voňavé!
Poprvé zavoněla už v 16. století
Recept byl tehdy přísně střeženým tajemstvím mistrů cechu pekařského. Patřila na sváteční stoly zámků, hradů a velkých panství. Zpočátku dokonce sloužila jako dar u příležitosti diplomatických návštěv a společenských setkání. V běžných domácnostech si na ní lidé pochutnávají od 18. století - v té době se o ní alespoň zmiňují kuchařky pocházející z větších chalup a hospodářství. Recept se vždy mírně liší, nejen kraj od kraje, ale i rod od rodu. Tipy na zlatavou, máslovou vánočku si hospodyňky předávaly z generace na generaci. Postupem času se u nás stala neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Je symbolem rodiny, pospolitosti, hojnosti a šťastného hospodářství. Patří také k nejstarším vánočním tradicím - podávala se na Štědrý den a na Boží hod vánoční. Hospodyně napekla vánočky (spolu s dcerami a dalšími ženskými členy rodiny), hospodář naděloval a kousek dostával i dobytek, aby se po celý rok těšil dobrému zdraví.
Co budete potřebovat?
Především volných pár hodin, abyste nemuseli pospíchat. Když už rozehřejete troubu a nakoupíte ingredience, doporučujeme upéct rovnou dvě vánočky - jednu pro sebe a druhou jako krásný, vlastnoručně vyrobený dárek pro přátele, příbuzné či kolegy...
Na přípravu kvásku vezměte:
- 1/2 šálku (cca 100 ml) vlažného mléka
- 1 kostku droždí
- 1 lžičku cukru krystal
- špetku soli
Do mléka přidejte droždí, cukr a sůl. Zakryjte utěrkou a nechte 10-15 min vzejít na teplém místě.
Mezitim si připravte těsto. Potřebujete:
- 1 kg polohr. mouky
- 20 dkg moučkového cukru
- 20 dkg rozpustěného másla,
- 3 žloutky
- 1-2 lžičky soli
- 1/2 l vlažného mléka
- 1/2 lžičky sušené bio citronové kůry (nebo kůra z 1/2 bio citronu)
Smíchejte všechny ingredience, zpracujte a nechte odpočinout. K těstu pak přidejte kvásek a propracovávejte, dokud vám nevznikne tužší, hladké těsto. Dále přidejte hrst rozinek a hrst plátků mandlí. Znovu propracujte - hotové těsto by se mělo pěkně odlepovat od mísy. Posypte trochou polohrubé mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě. Pozor na průvan - kynoucí vánočka nesmí ofouknout.
Zkuste třípatrovou
Než těsto vykyne, připravte si vál a dostatek prostoru na uválení jednotlivých pramenů i na samotné pletení. Postupně zapletete 4, 3 a 2 prameny, které pak poskládáte na sebe. Po vykynutí těsto jemně poprašte moukou, vyklopte a rozdělte na 9 pramenů, tedy 9 stejně dlouhých, tenkých válečků. Prameny vždy nahoře spojte a opačné konce rozložte do šířky, aby se vám dobře zaplétalo. Nejprve vezměte 4 prameny, které vytvoří základ vánočky. Poté zapleťte 3, které vytvoří druhé patro, a nakonec 2, které budou tvořit vršek vánočky. Po upletení vždy na koncích zaoblete, tj. konec pramenů vložte dovnitř. Hotová patra poskládejte na sebe, od nejširšího po nejužší, a na koncích opět zaoblete. Hotovou vánočku spojte zhora špejlemi - použijte 4-5 špejlí po celé délce vánočky, aby se vám při pečení nerozjela. Postup pletení najdete v tomto videonávodu.
Upletená už je. A co dál?
Vánočku opatrně přemístěte na plech s pečícím papírem a nechte 15-30 min odpočinout. Nevětrejte. Mezitím si rozšlehejte vejce a vánočku potřete - nahoře i po stranách. Na závěr posypte plátky mandlí. Naposledy nechte odpočívat a kynout, cca 10-15 min. Poté vložte do trouby vyhřáté na 185 stupňů a pečte cca 30-40 min (dle typu trouby). Ke konci pečení můžete přikrýt alobalem. Špejle z vánočky vytáhněte, dokud je ještě teplá.
Přejeme vám krásné sváteční pečení a dobrou chuť!
Komentáře
Diskuze je prázdná.