Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Babiččina vánočka

18. 12. 2024, 14:11

Upečte si letos nadýchanou vánočku, na které si pochutná celá rodina! Nejlepší je k čaji nebo ke kávě a ne nadarmo se jí říká vánočka - je to ta nejlepší vánočně laděná snídaně či svačinka. Nenechte se odradit delší přípravou a pletením - dáme vám osvědčený návod, podle kterého ji zvládne každý. Z přípravy si udělejte pohodový, společně strávený čas a užijte si neopakovatelnou atmosféru blížících se svátků. Jsou jen jednou do roka, tak proč si je neudělat krásné, tradiční a voňavé!

Poprvé zavoněla už v 16. století 

Recept byl tehdy přísně střeženým tajemstvím mistrů cechu pekařského. Patřila na sváteční stoly zámků, hradů a velkých panství. Zpočátku dokonce sloužila jako dar u příležitosti diplomatických návštěv a společenských setkání. V běžných domácnostech si na ní lidé pochutnávají od 18. století - v té době se o ní alespoň zmiňují kuchařky pocházející z větších chalup a hospodářství. Recept se vždy mírně liší, nejen kraj od kraje, ale i rod od rodu. Tipy na zlatavou, máslovou vánočku si hospodyňky předávaly z generace na generaci. Postupem času se u nás stala neodmyslitelnou součástí vánočních svátků. Je symbolem rodiny, pospolitosti, hojnosti a šťastného hospodářství. Patří také k nejstarším vánočním tradicím - podávala se na Štědrý den a na Boží hod vánoční. Hospodyně napekla vánočky (spolu s dcerami a dalšími ženskými členy rodiny), hospodář naděloval a kousek dostával i dobytek, aby se po celý rok těšil dobrému zdraví. 

Co budete potřebovat? 

Především volných pár hodin, abyste nemuseli pospíchat. Když už rozehřejete troubu a nakoupíte ingredience, doporučujeme upéct rovnou dvě vánočky - jednu pro sebe a druhou jako krásný, vlastnoručně vyrobený dárek pro přátele, příbuzné či kolegy...

Na přípravu kvásku vezměte: 

  • 1/2 šálku (cca 100 ml) vlažného mléka
  • 1 kostku droždí
  • 1 lžičku cukru krystal
  • špetku soli

Do mléka přidejte droždí, cukr a sůl. Zakryjte utěrkou a nechte 10-15 min vzejít na teplém místě.

Mezitim si připravte těsto. Potřebujete: 

  • 1 kg polohr. mouky
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg rozpustěného másla,
  • 3 žloutky
  • 1-2 lžičky soli
  • 1/2 l vlažného mléka
  • 1/2 lžičky sušené bio citronové kůry (nebo kůra z 1/2 bio citronu)

Smíchejte všechny ingredience, zpracujte a nechte odpočinout. K těstu pak přidejte kvásek a propracovávejte, dokud vám nevznikne tužší, hladké těsto. Dále přidejte hrst rozinek a hrst plátků mandlí. Znovu propracujte - hotové těsto by se mělo pěkně odlepovat od mísy. Posypte trochou polohrubé mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě. Pozor na průvan - kynoucí vánočka nesmí ofouknout. 

Zkuste třípatrovou 

Než těsto vykyne, připravte si vál a dostatek prostoru na uválení jednotlivých pramenů i na samotné pletení. Postupně zapletete 4, 3 a 2 prameny, které pak poskládáte na sebe. Po vykynutí těsto jemně poprašte moukou, vyklopte a rozdělte na 9 pramenů, tedy 9 stejně dlouhých, tenkých válečků. Prameny vždy nahoře spojte a opačné konce rozložte do šířky, aby se vám dobře zaplétalo.  Nejprve vezměte 4 prameny, které vytvoří základ vánočky. Poté zapleťte 3, které vytvoří druhé patro, a nakonec 2, které budou tvořit vršek vánočky.  Po upletení vždy na koncích zaoblete, tj. konec pramenů vložte dovnitř. Hotová patra poskládejte na sebe, od nejširšího po nejužší, a na koncích opět zaoblete. Hotovou vánočku spojte zhora špejlemi - použijte 4-5 špejlí po celé délce vánočky, aby se vám při pečení nerozjela. Postup pletení najdete v tomto videonávodu

Upletená už je. A co dál? 

Vánočku opatrně přemístěte na plech s pečícím papírem a nechte 15-30 min odpočinout. Nevětrejte. Mezitím si rozšlehejte vejce a vánočku potřete - nahoře i po stranách. Na závěr posypte plátky mandlí. Naposledy nechte odpočívat a kynout, cca 10-15 min. Poté vložte do trouby vyhřáté na 185 stupňů a pečte cca 30-40 min (dle typu trouby). Ke konci pečení můžete přikrýt alobalem. Špejle z vánočky vytáhněte, dokud je ještě teplá.

Přejeme vám krásné sváteční pečení a dobrou chuť! heart

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše