14. 12. 2024, 16:11
Poslední týden před Štědrým dnem přichází čas nepečeného cukroví. Vyzkoušejte náš recept na dvoubarevnou pudinkovou roládu! Je úžasně jemná a krásně voní. Ze stolu nám většinou zmizí jako první. Doporučujeme také čokoládové pralinky, kuličky s mandlí a strouhaným kokosem a samozřejmě i vosí hnízda - klasiku mezi nepečným cukrovím. Pro dospělé přidáme ještě recept na rumové kuličky. Všechny tyto dobroty jsou snadné na přípravu a krásně vám na stole doplní nabídku vanilkových rohlíčků, lineckého a dalších tradičních druhů. Je to také "poslední záchrana", pokud jste ještě nestihli nic napéct. A nebo jste napekli, ale neubránili.
Roláda dvou barev se rozplývá na jazyku
Na těsto potřebujete:
- 300 g mletých piškotů
- 300 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 4 polévkové lžíce rumu
- 4 polévkové lžíce kakaa na pečení
- 1 pytlík čokoládového pudinku
- 2-5 polévkových lžic mléka
Piškoty rozmixujeme na jemno, smícháme s moučkovým cukrem, kakaem a pudinkovým práškem. Přidáme máslo, které jsme předtím nechali povolit, rum a 3 lžíce mléka. Vypracujeme těsto - pokud se rozpadá a nedrží pohromadě, přidáme mléko. Rozdělíme na 2 šišky, abychom získali 2 menší rolády.
Na krém potřebujete:
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
Máslo necháme povolit a vyšleháme s vanilkovým cukrem, žloutky a moučkovým cukrem.
Jak na to?
Hotové těsto vložíme mezi dvě potravinářské fólie a válečkem rozválíme na placku. Sundáme vrchní fólii a potřeme krémem. Z široké strany začneme rolovat a za pomoci fólie stočíme do tvaru rolády. A máme hotovo! Roládu zabalíme do fólie, aby nám neoschla, a dáme ztuhnout do lednice. Uchováváme v chladu a servírujeme vždy studenou. Mezi klasickými druhy pečeného cukroví vyniká jako osvěžující, lehký dezert.
Pralinky pro milovníky čokolády
Kdo si moc nepotrpí na máslová těsta, toho většinou na tradiční české cukroví moc neužije. Mějte proto na talíři i celosvětově oblíbenou vánoční klasiku: čokoládové pralinky. Vyzkoušejte tento italský recept s mascarpone a likérem Amaretto!
Co budete potřebovat?
- 125 g mascarpone
- 125 g kvalitní 70 % čokolády
- 1 lžičku kvalitní, silné kávy
- 1lžičku mandlového likéru Amaretto (může být i jiný, například višňový)
Jak na to?
Mascarpone necháme změknout. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Vyšleháme mascarpone, aby se provzdušnilo, vmícháme rozpuštěnou čokoládu, 1 lžičku vychladlé kávy a 1 lžičku likéru. Důkladně promícháme a dáme na několik hodin ztuhnout do lednice. Ze ztuhlé čokoládové hmoty pak odkrajujeme malé kousky a tvarujeme kuličky. Na noc dáme ztuhnout do lednice. Druhý den ještě obalíme v čokoládě (rozpuštěné ve vodní lázni a zjemněné kouskem másla). Opět dáme ztuhnout. Z uvedeného množství budeme mít cca 15 pralinek. Uchováváme v lednici a spotřebujeme do několika dní.
Kokosové kuličky
Kuličky se strouhaným kokosem ukrývají mandli, podobně jako Raffaelo. Jsou lehoučké, lahodné a na vánočním stole jim to moc sluší - vypadají totiž jako zasněžené. Jejich přípravu si klidně nechte až na poslední chvíli - hotové jsou raz dva. Kondenzované, slazené mléko jim dodává smetanovou chuť a krémovou konzistenci.
Co budete potřebovat?
- 1 salko
- 100 g loupaných mandlí
- 200 g strouhaného kokosu na těsto + kokos na obalování
Jak na to?
Salko smícháme se strouhaným kokosem a vytvoříme hustší hmotu - tu vždy nabereme lžičkou a poválíme v kokosu - teprve pak ukoulíme kuličku. Bez kokosu by se příliš lepila na ruce. Do měkké kuličky přidáme celou mandli, znovu koulíme a tvarujeme kuličku, opět obalíme kokosem. Uchováváme v ledničce a podáváme studené. Každý jednotlivý kus můžeme vložit do papírového košíčku.
Vosí hnízda neboli včelí úly
Říkat jim můžete podle toho, jakou máte doma formičku - jestli menší, zaoblenou (včelí úlky) nebo vyšší, špičatou (vosí hnízda). Bez formičky se každopádně neobejdete. Dobrou pomůckou je pak nástavec na vyhloubení důlku a stojánek na rozdělaná hnízda, která teprve čekají na naplnění krémem a na "podstavec", tj. na piškot. Kromě formičky potřebujete také cukrářský (nebo obyčejný mikrotenový) sáček na krém. Pokud ho ale doma nemáte, nic se neděje - náplň můžete nabírat i lžičkou.
Na těsto potřebujete:
- 250 g piškotů
- 400 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 5 polévkových lžic mléka
- 5 polévkových lžic rumu
- 3 lžíce kakaa
Smícháme všechny ingredience a vypracujeme těsto. Hnětení trvá poměrně dlouho - neváhejte použít kuchyňský robot. Zabalíme do potravinové fólie a dáme na několik hodin ztuhnout do lednice.
Na krém potřebujete:
- 1 žloutek
- 70 g moučkového cukru
- 80 g másla
Žloutek oddělíme od bílku, máslo necháme povolit. Vymixujeme do hladka (dle chuti můžeme přidat lžíci rumu).
Jak na to?
Ze ztuhlého těsta odkrajujeme kousky, které vždy nejprve obalíme v moučkovém cukru. Poté vložíme do formičky a pořádně upěchujeme. Vyhloubíme důlek, naplníme krémem a zatlačíme piškotem. Chvilku přidržíme, aby se piškot (tj. podstavec) pěkně přilepil. Otevřeme formičku (nebo vyklepneme) a je to! Hotová vosí hnízda můžete dle chuti ještě namočit v čokoládě.
Rumové kuličky pro dospělé
Hotové jsou raz dva - jen si předem nezapomeňte namočit hrozinky do rumu. Nejlépe 1-2 dny před přípravou (uchovávejte je v lednici). Poté si připravte těsto.
Co budete potřebovat?
- 240 g moučkového cukru
- 60 g kakaa
- 100 g strouhaného kokosu
- 80 g másla
- 2 bílky
Jak na to?
Vypracujeme těsto a dáme ztuhnout do lednice (jinak by při tvarování kuliček bylo příliš lepkavé). Hrozinky slijeme a necháme okapat (vyhneme se tak rozmočení kuličky). Na 1 kuličku vezmeme 2-3 hrozinky. Hrozinky smícháme s těstem a vytvarujeme kuličku, kterou obalíme v kokosu. Uchováváme v ledničce a spotřebujeme do týdne.
A jaké nepečené druhy cukroví máte nejraději Vy? Napište nám své tipy, rádi vyzkoušíme něco nového!
Komentáře
Diskuze je prázdná.