Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Kopřiva: žahavá superpotravina do čaje i do polévky

12. 03. 2025, 08:53

Kdo by ji neznal? Čistí krev a skvěle se hodí k očistným kúrám. Nejlepší jsou mladé jarní výhonky, které můžete přidávat do polévek, nádivek, omelet, zapečených brambor, špenátů a dalších jarních pokrmů. Každý den si z nich také připravte čistící čaj proti únavě! Kopřiva je nabitá minerály, má tonizační účinky, stimuluje látkovou výměnu, odvodňuje a podporuje vylučování kyseliny močové. Obsahuje vysoké množství železa, které nám dodává energii a zahání slabost. Pitná kúra s čajem z čerstvých kopřiv proto pomáhá při celkovém vyčerpání (ale i při anémii a těžších onemocněních krve). Podle Pátera Františka Ferdy rozpouští vše, co do těla nepatří. Zbavuje nás nahromaděných škodlivin a posiluje zdraví trávicích orgánů a střev. Pomáhá také s hubnutím a doporučuje se při redukčních dietách. 

Trocha historie

Ve starém Římě byly kopřivy spojovány s Marsem, bohem války. Kromě celkového posílení se doporučovaly i na zvýšení libida - vlévaly prý oheň do žil. O bojovném duchu kopřiv nemůže být pochyb! Své o tom ví každý, kdo si na jejich ozubené lístky jenom sáhne. Dokonce i ty nejmenší výhonky umí pěkně požahat a budí dojem průbojnosti. Jsou také jarními otužilci - za sluníčkem se z prokřehlé země prodírají mezi prvními.

Patří k našim nejhojnějším bylinám 

Kopřivy u nás rostou téměř všude, od nížin po horské oblasti. Najít je není problém, ale je potřeba dávat pozor na čistotu prostředí. Nikdy nesbíráme byliny u silnic a dálnic, ve městech ani poblíž továren nebo průmyslových oblastí. Kopřivám se nejlépe daří v různých křovinách, u zdí, plotů, na okrajích lesů a cest, na březích vod, v houští, v příkopech a na rumištích. Rozlišujeme vysokou kopřivu dvoudomou (Urtica dioica) a nižší, pálivější kopřivu žahavku (Urtica urens). Obě jsou léčivé a jednoleté, kopřiva dvoudomá dosahuje výšky až 2 metry, kopřiva žahavka bývá kolem 30 - 40 cm vysoká a nemá oddenek. 

Královna očistných kúr

Schopnost čistit krev a posilovat trávicí orgány i střeva dělá z kopřivy jednoznačnou královnu očistných kúr! Obsahuje vitamíny C, A, B2 a K1, působí protizánětlivě a posiluje přirozenou obranyschopnost. Má příznivý vliv na funkci slinivky, pomáhá udržovat správnou hladinu cukru v krvi a je klasifikována jako lehké antidiabetikum. Při riziku vzniku cukrovky se v našem lidovém léčitelství doporučovala několikatýdenní pitná kúra s kopřivovým čajem. Totéž platilo při onemocnění jater, žlučníku a sleziny. Díky silným detoxikačním schopnostem dokáže pomoci i vašim vlasům, nehtům a pokožce. Na unavené, lámavé vlasy a svědění hlavy se tradičně užívaly kopřivové oplachy. Dnes jsou výtažky z kopřivy běžnou součástí přírodních šampónů. 

Na jarní detox sbíráme mladé výhonky 

Právě ty mají nejvíce účinných látek. Čím mladší výhonky, tím lépe. Kopřivy ale sbíráme po celý rok - jsou léčivé od hlavy až k patě a určité množství účinných látek si uchovávají po celou dobu růstu. Pokud máte to štěstí a rostou vám za domem, dojděte si každý den pro čerstvý trs. Během léta pak sbírejte kopřivová semínka, která jsou právem považována za místní superpotravinu. Obsahují stejné vitamíny a minerály jako celá rostlina a navíc mají vysoké množství bílkovin. Sušená se používají podobně jako například konopné semínko. Můžete je třeba opražit na pánvi a přidat do salátu nebo si vyrobit domácí kopřivovou sůl.

Je požahání od kopřív dobré na revma?

Kopřiva žahá kvůli chloupkům, které obsahují tři látky: acetylcholin, histamin a serotonin. Postižené místo sice svědí, pálí a naskočí vám na něm pupínky, je ale výrazně prokrvené. A právě správné prokrvení přispívá ke zmírnění revmatických bolestí. Šlehání kopřivami bylo proto sice drsnou, ale osvědčenou pomocí na chronickou bolest revmatických kloubů. 

Pijte kopřivový čaj 

Kopřivu opláchneme a nasekáme na malé kousky. Na 1 šálek čaje vezmeme přibližně tolik byliny, kolik zvládneme uchopit prsty jedné ruky. Běžným postupem je, že kopřivy spaříme horkou vodou, necháme 10 minut vyluhovat v přikryté nádobě a scedíme. V Salveu ale doporučujeme postup, díky němuž si bylinka uchová vyšší množství účinných látek: do hrnečku nebo konvičky nalijte převařenou, horkou vodu. Kopřivy vložte do sítka a sítko ponořte do nádoby s vodou. Bylinka se tolik "nelekne" a do čaje předá více své síly. Kopřivu v sítku přikryjte a nechte 10 minut vyluhovat. Kopřivový čaj pijte teplý a po douškách. Denně si dopřejte 2 až 3 šálky. Čaj bývá světlý, zbarvený do žlutozelena, má úžasně bylinnou vůni a mírně nahořklou chuť. 

Ochutnejte kopřivovou polévku 

Kromě mladých kopřiv budete potřebovat ještě několik dalších jarních bylin. Skvělá je třeba bršlice, česnáček, česnek medvědí nebo ptačinec. Jak na to? Nakrájejte jednu menší cibuli a krátce ji osmahněte na másle. Přidejte čerstvě nasbírané, nadrobno nasekané bylinky. 5 minut pozvolna míchejte a pak přidejte zeleninový vývar (na 150 g bylinek cca 1 l vývaru). Přiveďte k varu a ještě 15 minut povařte. Polévku pak rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Na závěr můžete přidat 50 - 100 ml rostlinné smetany na zjemnění, případně polévku mírně osolit a opepřit. Místo smetany můžete polévku zahustit přidáním a povařením dvou menších brambor. Nasekanými lístky kopřivy lze také dochutit jakoukoli zeleninovou polévku (podobně jako třeba petrželkou nebo pažitkou).

Kopřivový špenát pro sílu a energii 

Kopřivy spaříme, necháme okapat a rozmixujeme nebo nasekáme nadrobno. Nakrájíme 1 středně velkou cibuli, zpěníme na sádle a přidáme kopřivy. Podusíme, vmícháme česnek utřený se solí a opepříme. Na závěr dušení vmícháme 2 vajíčka, důkladně promícháme a ještě chvilku povaříme. Kdybychom chtěli špenát zjemnit, můžeme během dušení opět přidat smetanu. Pokud by někomu chuť kopřiv připadala příliš výrazná, může použít více česneku, případně kopřivy před přidáním k cibulce nespařit, ale povařit. Delším vařením se ovšem připravíte o značné množství prospěšných látek. 

Tradiční velikonoční nádivka 

Své nezastupitelné místo má kopřiva i v tradičních velikonočních receptech! Spolu s bršlicí a pažitkou bývá součástí velikonoční nádivky.  Vyzkoušejte tento staročeský recept s kopřivou a uzeným masem - skvěle se hodí třeba k pečenému kuřeti! Uzené maso nádivku krásně ovoní a kopřivy jí dodají říz. Jak na to? Vezměte 6 vajec a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, žloutky smíchejte s 250 ml mléka. Vezměte 6 - 8 rohlíků, nakrájejte je na kostičky a zalijte mlékem se žloutky. Spařte očištěné kopřivy a další bylinky. Mezitím si předehřejte troubu (cca na 180°C). Nakrájejte uzenou krkovici (pro vegetariánskou verzi uzené vynechte), přidejte nadrobno pokrájené byliny a vmíchejte k pečivu. Osolte, opepřete a na závěr vmíchejte sníh z bílků. Vezměte pekáč, který doporučujeme vymazat kvalitním sádlem a vysypat strouhankou. Těsto přesuňte do pekáčku a pečte 20 - 30 minut dozlatova. 

Semena použijte na domácí kopřivovou sůl

Nasbíraná semínka nasušte a pak nadrťte. Vzniklý prášek smíchejte s kvalitní solí - na 5 polévkových lžic drceného kopřivového semene stačí 1 čajová lžička soli. Kopřivovou sůl používejte jen na dochucení, při vaření by semínka ztratila své cenné látky.

Kořen podpoří zdraví a růst vlasů 

Blahodárný účinek kopřivy na zdraví, růst a pěkný vzhled vlasů dobře znaly naše prababičky. Nejúčinnější je výluh z oddenku kopřivy dvoudomé: 2 vrchovaté hrsti namočte přes noc ve studené vodě, ráno výluh zahřejte, nechte ještě 10 minut luhovat, sceďte a omyjte vlasy. Neoplachujte vodou. Máme-li k dispozici jen nať s listy, postupujeme následovně: 10 hrstí čerstvě nasekané rostliny vložte do 5 l studené vody a pomalu zahřívejte. Nechte 5 minut vyluhovat, sceďte a omyjte. Takto vlasy oplachujte několik dní po sobě. Budou pevnější, pružnější a lesklejší. Podpoří se i jejich růst. Mytí vlasů kopřivovým výluhem také ulevuje od svědění hlavy. 

Kdyby kopřivu nechránily žahavé chlupy, lidé by ji už dávno vysbírali! smiley

Přesně to kdysi řekl švýcarský bylinář Johann Künzle. Kopřiva totiž patří k celosvětově nejoblíbenějším a nejčastěji sbíraným bylinám. Zkuste ji i Vy!

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše