Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Bukové listy zchladí horkou hlavu a uleví při migréně

09. 04. 2025, 17:30

Jak určitě dobře víte, mezi léčivky nepatří jen byliny (rostliny s dužnatým stonkem), ale i dřeviny - keře a stromy. Jak listnatí, tak jehličnatí velikáni mají své stálé místo v herbářích a v přírodním léčitelství. Patří sem třeba bez, hloh, lípa, bříza, jírovec, vrba, dub, buk, borovice nebo smrk. Stromy jsou obrovskými generátory životní síly a kromě fyzického obsahu účinných látek nás léčí, i když se jich jen dotýkáme nebo si pod ně sedneme a díváme se do korun. Své o tom věděli staří Keltové. Jejich kněžím, Druidům, říkáme "stromoví mágové". Každý druh stromu podle nich rezonoval s konkrétními lidskými schopnostmi: dub dodává sílu, odvahu a rozhodnost, jabloň podporuje ženský princip a plodnost, lípa klidné srdce, laskavost a mír. A co buk? Buk projasňuje mysl, odvádí z hlavy horkost a podporuje schopnost soustředění. Ovšem jestli jste spíš na fakta než na instinkt a víc než lidová moudra vás oslovuje věda, stačí vám zaměřit se na obsah biologicky aktivních látek. Najdete je v pupenech, květech, listech, plodech i v kůře. Se zdravotními potížemi nám pomáhají už tisíce let. 

Buk lesní je všestranný pomocník 

Latinsky Fagus sylvatica: nádherný, až 40 m vysoký strom s hladkým, šedým kmenem. Patří k našim původním druhům, přičemž nejstarší zdokumentovaní pamětníci žili i déle než čtyři staletí. V životě našich předků hráli buky velkou roli. Z bukového dřeva se vyráběl nábytek i různé nástroje a náčiní, bukové pupeny a listy se užívali k léčení, z bukvic se pražila náhražka kávy a namleté se přidávaly k obilné mouce, aby byla výživnější. Bukvice obsahují vysoké množství živin a sloužily samozřejmě i jako důležité krmivo pro domácí i lesní zvěř. Buky také figurují v pohádkách a pořekadlech.  "Je to kluk jako buk!", radujeme se, když na svět přijde chlapeček a má se čile k světu. Buky jsou totiž symbolem zdraví, pevnosti a síly. 

Co potvrzují laboratorní výzkumy 

Pupeny, květy, listy, kůra i bukvice obsahují vysokou koncentraci účinných látek. Patří k nim především flavonoidy, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, a taniny, které podporují trávení a vyznačují se silně stahujícími účinky. Dále můžeme uvést minerály, zejména hořčík, vápník a draslík, a vitamíny B skupiny. Tradičně se buk užívá na podporu léčby zánětů a na snížení horečky, protože pomáhá zchlazovat horkost v hlavě. Ulevuje také při migrénách a doporučuje se na podporu správné funkce ledvin. Nasadit si ho můžete i při potížích s močovým pískem a s bolestmi a otoky kloubů. 

V předjaří sbíráme pupeny 

Pár bukových pupenů můžete sezobnout přímo ze stromu! Z jedné větvičky vezměte vždy maximálně 2 pupeny. Tradičně se z nich vyrábějí tinktury, které jsou součástí tzv. gemmoterapie (doslova "léčba pomocí pupenů"). Láká vás vyrobit si svou vlastní, domácí tinkturu? Vyzkoušejte tento jednoduchý postup: hrst čerstvých pupenů podrťte v hmoždíři a vložte do skleničky. Nachystejte si směs převařené vody, glycerinu a 60 % lihu (rozděleno zhruba na třetiny). Touto tzv. matečnou tinkturou pupeny zalijte, skleničku pevně uzavřete a nechte 3 týdny macerovat při pokojové teplotě. 1 x denně protřepte. Po 3 týdnech slijte, uchovávejte v chladu a užívejte po kapkách. Denní množství doporučujeme rozdělit na 2 - 3 dávky podle své váhy, tj. například při váze 70 kg užívejte 3 x 23 kapek denně. 

Listy si lidé přikládali na čelo 

Ulevují totiž při horečnatých stavech a bolestech hlavy. Listy můžete sbírat během celé sezóny, ale nejlepší jsou na jaře, když jsou ještě mladé, svěže zelené a nabité účinnými látkami. Ideální doba na sběr mladých listů bývá koncem dubna nebo začátkem května a trvá jen cca 2 týdny. Pak už lístky ztmavnou a ztvrdnou. Určitě je nezmeškejte! Až půjdete na procházku do čisté přírody, rovnou jich pár slupněte. Jsou příjemně nakyslé a osvěžující - chutí připomínají třeba šťovík. Můžete si je přidávat do salátů nebo si z nich nachystat čaj. Listy odvádějí z těla horko a mají dezinfekční, stahující a svíravé účinky. Jejich žvýkání vás může zbavit aftů, zánětu a drobných ran v ústech. Odvary se doporučovaly při vleklých průjmech, koupele při hemeroidech. Obklady vyživují a hojí pokožku, studené se přikládaly na popáleniny a teplé na omrzliny. Pomáhají také zbavit se ječných zrn, svědících ekzémů a dermatitidy. Dříve se užívaly i na ošetření puchýřků při neštovicích. Čaje z listů a mladé kůry se podávaly při zánětech dýchacích cest, při plicních onemocněních a při potížích s trávením. Jak připravit nálev z čerstvých listů? Léčivku podrťte v hmoždíři, zalijte vařící vodou a nechte 15 min vyluhovat v přikryté nádobě. Sceďte a pijte po douškách. 

S bukvicemi opatrně 

Plody jsou sice chutné a bohaté na živiny (obsahují bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny B skupiny, vitamín C, železo a vápník), ale musí se důkladně tepelně upravit. Za syrova nebo nedostatečně povařené způsobují zažívací potíže. Důvodem je obsah jedovatého alkaloidu jménem fagin. Tuto látku z bukvic odpaříte po krátkém, ale silném vystavení plodů vysoké teplotě (např. vařením, dušením, pražením nebo opečením). I tak ale bukvice konzumujte jen v umírněném množství. Jsou poměrně hutné a při větším množství by vám mohlo být těžko. Právě proto se mouka z pomletých bukvic nepoužívala samotná, ale přimíchávala se k obilné (podobně jako mouka žaludová). Bukvice sbíráme na podzim, většinou od září do října, kdy už jsou pěkně zralé a mají hnědou barvu. Jsou to skutečné zásobárny energie! Vyloupané nažky neobsahují lepek, takže jsou častou příměsí bezlepkových pochutin. Z vyloupaných bukvic se někdy také lisuje olej, který se svou výživností a obsahem nenasycených mastných kyselin vyrovná tomu olivovému. Má příjemně oříškovou chuť a doporučuje se jen v malém množství. Vyzkoušejte opražené bukvice: vyloupané nažky nasypte na rozpálenou pánev a zprudka a za stálého míchání několik minut pražte, na závěr můžete osolit. Opražené bukvice chutnají podobně jako třeba dýňová semínka (jen mají oříškovější nádech). V malém množství (1 lžíce) jsou skvělé třeba na dochucení salátu nebo dýňové polévky. 

Svěže zelený bukový les je léčivý sám o sobě 

Procházka bukovým lesem vás potěší v každém ročním období. Na podzim mu hladké, šedé kmeny stromů, žluto-oranžové listí a podzimní mlha dodávají nádech tajemna a mystiky. Velké, rozložité buky často připomínají roztodivná stvoření - stačí jen popustit uzdu fantazii a hned vidíte stromové duchy a lesní bytosti. Nejkrásnější jsou ale na jaře, kdy mají sílu skutečně léčivou. Svěže zelená barva bukových listů navozuje pocit regenerace a radosti z nového začátku. Procházka na čerstvém vzduchu a pohled na nově olistěné buky vás pohladí po duši. A prospěje i vašim játrům, která se pojí s obdobím jara, elementem Dřeva a svěží zelenou. 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše