09. 04. 2025, 17:30
Jak určitě dobře víte, mezi léčivky nepatří jen byliny (rostliny s dužnatým stonkem), ale i dřeviny - keře a stromy. Jak listnatí, tak jehličnatí velikáni mají své stálé místo v herbářích a v přírodním léčitelství. Patří sem třeba bez, hloh, lípa, bříza, jírovec, vrba, dub, buk, borovice nebo smrk. Stromy jsou obrovskými generátory životní síly a kromě fyzického obsahu účinných látek nás léčí, i když se jich jen dotýkáme nebo si pod ně sedneme a díváme se do korun. Své o tom věděli staří Keltové. Jejich kněžím, Druidům, říkáme "stromoví mágové". Každý druh stromu podle nich rezonoval s konkrétními lidskými schopnostmi: dub dodává sílu, odvahu a rozhodnost, jabloň podporuje ženský princip a plodnost, lípa klidné srdce, laskavost a mír. A co buk? Buk projasňuje mysl, odvádí z hlavy horkost a podporuje schopnost soustředění. Ovšem jestli jste spíš na fakta než na instinkt a víc než lidová moudra vás oslovuje věda, stačí vám zaměřit se na obsah biologicky aktivních látek. Najdete je v pupenech, květech, listech, plodech i v kůře. Se zdravotními potížemi nám pomáhají už tisíce let.
Buk lesní je všestranný pomocník
Latinsky Fagus sylvatica: nádherný, až 40 m vysoký strom s hladkým, šedým kmenem. Patří k našim původním druhům, přičemž nejstarší zdokumentovaní pamětníci žili i déle než čtyři staletí. V životě našich předků hráli buky velkou roli. Z bukového dřeva se vyráběl nábytek i různé nástroje a náčiní, bukové pupeny a listy se užívali k léčení, z bukvic se pražila náhražka kávy a namleté se přidávaly k obilné mouce, aby byla výživnější. Bukvice obsahují vysoké množství živin a sloužily samozřejmě i jako důležité krmivo pro domácí i lesní zvěř. Buky také figurují v pohádkách a pořekadlech. "Je to kluk jako buk!", radujeme se, když na svět přijde chlapeček a má se čile k světu. Buky jsou totiž symbolem zdraví, pevnosti a síly.
Co potvrzují laboratorní výzkumy
Pupeny, květy, listy, kůra i bukvice obsahují vysokou koncentraci účinných látek. Patří k nim především flavonoidy, které mají antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, a taniny, které podporují trávení a vyznačují se silně stahujícími účinky. Dále můžeme uvést minerály, zejména hořčík, vápník a draslík, a vitamíny B skupiny. Tradičně se buk užívá na podporu léčby zánětů a na snížení horečky, protože pomáhá zchlazovat horkost v hlavě. Ulevuje také při migrénách a doporučuje se na podporu správné funkce ledvin. Nasadit si ho můžete i při potížích s močovým pískem a s bolestmi a otoky kloubů.

V předjaří sbíráme pupeny
Pár bukových pupenů můžete sezobnout přímo ze stromu! Z jedné větvičky vezměte vždy maximálně 2 pupeny. Tradičně se z nich vyrábějí tinktury, které jsou součástí tzv. gemmoterapie (doslova "léčba pomocí pupenů"). Láká vás vyrobit si svou vlastní, domácí tinkturu? Vyzkoušejte tento jednoduchý postup: hrst čerstvých pupenů podrťte v hmoždíři a vložte do skleničky. Nachystejte si směs převařené vody, glycerinu a 60 % lihu (rozděleno zhruba na třetiny). Touto tzv. matečnou tinkturou pupeny zalijte, skleničku pevně uzavřete a nechte 3 týdny macerovat při pokojové teplotě. 1 x denně protřepte. Po 3 týdnech slijte, uchovávejte v chladu a užívejte po kapkách. Denní množství doporučujeme rozdělit na 2 - 3 dávky podle své váhy, tj. například při váze 70 kg užívejte 3 x 23 kapek denně.
Listy si lidé přikládali na čelo
Ulevují totiž při horečnatých stavech a bolestech hlavy. Listy můžete sbírat během celé sezóny, ale nejlepší jsou na jaře, když jsou ještě mladé, svěže zelené a nabité účinnými látkami. Ideální doba na sběr mladých listů bývá koncem dubna nebo začátkem května a trvá jen cca 2 týdny. Pak už lístky ztmavnou a ztvrdnou. Určitě je nezmeškejte! Až půjdete na procházku do čisté přírody, rovnou jich pár slupněte. Jsou příjemně nakyslé a osvěžující - chutí připomínají třeba šťovík. Můžete si je přidávat do salátů nebo si z nich nachystat čaj. Listy odvádějí z těla horko a mají dezinfekční, stahující a svíravé účinky. Jejich žvýkání vás může zbavit aftů, zánětu a drobných ran v ústech. Odvary se doporučovaly při vleklých průjmech, koupele při hemeroidech. Obklady vyživují a hojí pokožku, studené se přikládaly na popáleniny a teplé na omrzliny. Pomáhají také zbavit se ječných zrn, svědících ekzémů a dermatitidy. Dříve se užívaly i na ošetření puchýřků při neštovicích. Čaje z listů a mladé kůry se podávaly při zánětech dýchacích cest, při plicních onemocněních a při potížích s trávením. Jak připravit nálev z čerstvých listů? Léčivku podrťte v hmoždíři, zalijte vařící vodou a nechte 15 min vyluhovat v přikryté nádobě. Sceďte a pijte po douškách.

S bukvicemi opatrně
Plody jsou sice chutné a bohaté na živiny (obsahují bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny B skupiny, vitamín C, železo a vápník), ale musí se důkladně tepelně upravit. Za syrova nebo nedostatečně povařené způsobují zažívací potíže. Důvodem je obsah jedovatého alkaloidu jménem fagin. Tuto látku z bukvic odpaříte po krátkém, ale silném vystavení plodů vysoké teplotě (např. vařením, dušením, pražením nebo opečením). I tak ale bukvice konzumujte jen v umírněném množství. Jsou poměrně hutné a při větším množství by vám mohlo být těžko. Právě proto se mouka z pomletých bukvic nepoužívala samotná, ale přimíchávala se k obilné (podobně jako mouka žaludová). Bukvice sbíráme na podzim, většinou od září do října, kdy už jsou pěkně zralé a mají hnědou barvu. Jsou to skutečné zásobárny energie! Vyloupané nažky neobsahují lepek, takže jsou častou příměsí bezlepkových pochutin. Z vyloupaných bukvic se někdy také lisuje olej, který se svou výživností a obsahem nenasycených mastných kyselin vyrovná tomu olivovému. Má příjemně oříškovou chuť a doporučuje se jen v malém množství. Vyzkoušejte opražené bukvice: vyloupané nažky nasypte na rozpálenou pánev a zprudka a za stálého míchání několik minut pražte, na závěr můžete osolit. Opražené bukvice chutnají podobně jako třeba dýňová semínka (jen mají oříškovější nádech). V malém množství (1 lžíce) jsou skvělé třeba na dochucení salátu nebo dýňové polévky.
.png)
Svěže zelený bukový les je léčivý sám o sobě
Procházka bukovým lesem vás potěší v každém ročním období. Na podzim mu hladké, šedé kmeny stromů, žluto-oranžové listí a podzimní mlha dodávají nádech tajemna a mystiky. Velké, rozložité buky často připomínají roztodivná stvoření - stačí jen popustit uzdu fantazii a hned vidíte stromové duchy a lesní bytosti. Nejkrásnější jsou ale na jaře, kdy mají sílu skutečně léčivou. Svěže zelená barva bukových listů navozuje pocit regenerace a radosti z nového začátku. Procházka na čerstvém vzduchu a pohled na nově olistěné buky vás pohladí po duši. A prospěje i vašim játrům, která se pojí s obdobím jara, elementem Dřeva a svěží zelenou.
Komentáře
Diskuze je prázdná.