01. 10. 2024, 15:10
Také rádi houbaříte? Milujete na podzim tu čerstvou vůni mokrého lesa a spadaného listí? Zajděte si na václavky! Sbírají se od září do prvních mrazíků, rostou v trsech a když se dobře připraví, chutnají opravdu fantasticky. Navíc vám dodají mnoho zdraví prospěšných látek. Připravte si vydatný václavkový guláš nebo dršťkovou polévku. Výborné jsou také václavky nakládané v octě - místo nich vám ale rovnou dáme recept na naši milovanou čalamádu. Určitě vám bude chutnat - o václavkách se totiž říká, že jsou to nejlepší houby k nakládání na kyselo. Mají jemně pikantní chuť a výraznou, rafinovaně houbovou vůni. Naložené do octa vám vydrží až dva roky - ze špajzu pak kdykoli vyndáte skutečnou delikatesu. Hodí se na studeno k masu, k zapečeným bramborům či těstovinám, ale i do salátů, pomazánek, nádivek nebo třeba jako ozdoba na silvestrovské chlebíčky a jednohubky. Až budete mít volnou chvíli, vezměte košík a vyrazte do lesa! Sezóna václavek právě začíná.
Jak si je nesplést a kam si pro ně dojít
Tyto malé, medově zbarvené houbičky rostou v listnatých, jehličnatých i smíšených lesích. Najdete je také podél cest, v příkopech a různých křovinách. Jsou to dřevokazné, parazitické houby - hledejte je na pařezech a kmenech uhynulých (i živých) stromů. Jednotlivé plodnice občas také rostou u kořenů. Vyskytují se vždy v trsech. Václavka obecná, Armillaria mellea, patří do řádu lupenotvarých, kterým se také říká žampiónotvaré nebo pečárkotvaré. Své české jméno získala podle svátku sv. Václava - právě koncem září totiž obvykle začíná růst. Důležitým poznávacím znamením je medově béžový, narůžovělý nebo světle hnědý klobouk (václavkám se proto někdy říká "medové houby"). Je pokrytý šupinkami, které směrem od středu klobouku řídnou. Nejdříve je klobouk vyklenutý, u starších exemplářů se narovná. Mívá 3-10 cm na šířku a sedí na třeni, ke kterému je nejprve připojen světlou blánou zakrývající lupeny na spodní straně klobouku. Lupeny jsou v mládí houby světlé, později postupně tmavnou do rezavě hnědé. Třeň má válcovitý tvar a směrem ke klobouku se zužuje. Je nažloutlý nebo narůžovělý, 50 - 200 mm vysoký.
Co možná o václavkách nevíte
Právě tyto drobné, nenápadné houbičky daly v minulých dobách vzniknout lidovým povídačkám o bludičkách a svítících bytostech. Mají totiž rozsáhlé podhoubí (mycelium), které v noci světélkuje. Někdy svítí i samotné plodnice. Říká se tomu bioluminiscence a není to žádná pohádka - světélkující mycelium václavek a několika dalších druhů podzimních hub lze snadno vysvětlit chemickými reakcemi a vědeckými termíny. I tak jsou to ale "magické houbičky", které stojí za to navštívit. A klidně i po setmění! V lidovém léčitelství byly ceněnými pomocníky proti bakteriální a plísňové infekci. Brání například množení pneumokoka a stafylokoka. Zná je i tradiční čínská medicína - václavky jsou součástí několika starodávných receptur na podporu srdeční a mozkové činnosti, a také na pomoc při nesprávném prokrvování končetin a pocitu "studených nohou". Kdo by chtěl využít léčivý potenciál těchto hub, může si je naložit do alkoholu a vyrobit si domácí tinkturu, kterou pak lze užívat po kapkách.
Václavky v kuchyni: důkladně je povařte a přidejte ocet
Tyto houby jsou jedlé až po tepelné úpravě. Vždy je nejprve přiveďte k varu a 20 minut povařte. Za syrova nebo nedostatečně povařené vyvolávají zažívací potíže. Do vody vždy doporučujeme přidat 1 lžíci octa. Buďte opatrní a přípravu nepodceňte. Vždy také sbírejte jen v čistém prostředí a houby řádně očistěte.
Václavkový guláš: pochoutka do chladných dnů
Houbový guláš je skutečná lahoda a když si ho připravíte z václavek, bude mít příjemně pikantní chuť. Václavky nakrájejte, propláchněte, zbavte nečistot a povařte ve vodě s octem a solí. Na 1 litr vody vezměte cca 1 lžíci octa a 2 lžíce soli. Dále budete potřebovat hlubokou pánev a 2 cibule - nakrájejte je na drobno a osmahněte do zlatova na oleji. Přisypte již uvařené václavky. Poprašte 1 lžící jemně mleté sladké papriky, přidejte 2 špetky jemně mletého kmínu a nechte napěnit. Na zahuštění přidejte pár kousků brambor. Zalijte vodou nebo nachystaným zeleninovým vývarem. Vařte 30-45 min. Ke konci vaření přidejte červenou papriku nakrájenou na proužky. Servírujte samotný nebo s krajícem chleba.
Václavková čalamáda má šmrnc a říz
Na čalamádu i nakládání do octa se hodí menší, drobné václavky. Houby očistěte, opláchněte a svařte v octové vodě. Na 1 l vody vezměte 2-3 lžíce octa a 1-2 lžíce soli. Přiveďte k varu a přisypte václavky. Vařte 3-5 minut, během nichž houbičky vyblednou. Dále budete potřebovat středně velkou hlávku zelí, květák, cibuli a červenou papriku. Vykrojte košťál, nakrouhejte na jemno, dejte do misky, přidejte špetku soli a nechte tzv. "vypotit". Dále vezměte cibuli a červenou papriku. Nakrájejte na tenké proužky. Květák oberte na růžičky. Slijte zelí a smíchejte s václavkami, květákem, cibulí a paprikou. Dále si připravte vroucí nálev: na 1,75 l vody vezměte 1/2 l octa, 10-15 dkg cukru a deko kořenící přípravek. Zalijte, promíchejte a nechte odstát. Horké přendejte do sklenic a zavíčkujte. Sterilizujte 20 min při 90 stupních. Teplé sklenice vyndejte z hrnce, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
"Dršťková" z václavek pohladí vaše chuťové buňky
Na tuto polévku jsou vhodné větší klobouky starších václavek (cca půl kila). Nakrájejte je na proužky, 20 min povařte a sceďte. Vezměte 1 velkou cibuli, nakrájejte na drobno a osmahněte do zlatova na másle. Poprašte jemně mletou sladkou paprikou a přidejte vařené václavky. Zalijte vodou nebo připraveným zeleninovým vývarem. Dochuťte drhnutou majoránkou a špetkou pepře. Nechte probublávat ještě 20 min a mezitím si připravte jíšku. Na závěr polévku zahustěte. Na talíři dosolte.
Přejeme vám dobrou chuť!
Komentáře
Diskuze je prázdná.