22. 08. 2023, 16:39
Sametově modré borůvky patří k největším dobrotám pozdního léta! V oblíbenosti a četnosti sběru jsou u nás na druhém místě - hned po houbách. Často se na ně vydávají celé rodiny. Sbírat bychom je měli pěkně ručně, jednu po druhé, šetrně ke keříku. Čas strávený sběrem slaďounkých bobulek je úžasnou relaxací v přírodě, na čerstvém vzduchu a s pohledem upřeným do zeleně. Pár si jich vždy rovnou sezobněte - stejně nejspíš neodoláte! V teplých dnech jsou skvělým osvěžením a hlavně: jedna hrst čerstvých borůvek se postará o vaši potřebnou denní dávku antioxidantů, minerálů a vitamínů. Výživová hodnota "obyčejných" lesních borůvek je totiž opravdu vysoká! Soutěžit s nimi u nás může jen aronie, rakytník a šípek. Všechny tyto plody jsou tak nadupadné výživnými látkami, že hravě splňují kritéria tzv. superpotravin.
Kde a kdy je hledat?
Borůvky jsou plodem rostliny jménem brusnice borůvka. Také jste si hned vzpomněli na brusinky? Ty rostou na keříku jménem brusnice brusinka - společně patří do rodu brusnice a čeledi vřesovcovitých, u nás hojně rozšířených. Brusnice borůvka je nízký, hustě rozvětvený keřík s vejčitě okrouhlými lístky. Roste v horských smrčinách, ale i v nižších nadmořských výškách, v bučinách, doubravách, ve smíšených lesích, na pasekách, světlinách a u vřesovišť či rašelinišť. Na většině míst dozrávají borůvky od července do září, někdy je ale nacházíme už v červnu nebo naopak ještě v říjnu, zvlášť pokud podzim nespěchá s chladnými teplotami. Borůvky po nasbírání vždy propláchněte a buď rovnou použijte nebo nasušte či zamražte.
Nízkokalorická dobrůtka
Přiznejme si, že když už si se sběrem borůvek dáme tu práci, chceme si na nich hlavně dobře pochutnat. Vynikající jsou jen s cukrem a tvarohem, případně se šlehačkou nebo ráno s jogurtem či jako součást snídaňových kaší. Úžasné jsou borůvkové koláče, dorty zdobené čerstvými borůvkami nebo stará dobrá klasika - sladké borůvkové knedlíky. Na podobné "hříchy" bychom těžko našli zdravější a zároveň chutnější ingredienci. Borůvky můžeme také zpracovávat do džemů, marmelád, šťáv, sirupů, smoothies a kompotů. Chceme-li využít nejen chuť a nutriční hodnotu, ale i léčivé schopnosti, můžeme si je nasušit a celý rok si z nich připravovat posilující čaje.
Domácí čaje pro zdraví a sílu
Příprava nálevu je snadná - borůvky necháme po natrhání zavadnout na slunci a pak je dosušíme umělým teplem (buď v sušičce či na nízký stupeň v otevřené troubě, kdy teplota nepřesáhne 40 stupňů). 1 lžičku sušených borůvek pak nadrtíme, zalijeme vroucí vodou a necháme 10-15 min vyluhovat. Scedíme a pijeme po douškách, plody můžeme i rozžvýkat a sníst. Na výrobu bylinných tinktur z brusnice borůvky se ovšem kromě plodů používají i listy a pupeny. Oboje sbíráme na jaře, listy (případně celou nať) můžeme sbírat i poté, co rostlinka ztratila plody, ale jen do doby než začnou žloutnout či opadávat. Nálevy můžeme připravovat jak ze sušených plodů, tak z listů, případně z celé nadzemní části brusnice borůvky (s výjimkou zdřevnatělých částí).
Co borůvky obsahují a s čím pomáhají?
Co se skrývá v malých, sladkých bobulkách? Například vitamíny K, C, B2, B5, B6 a provitamín A. Dále široká škála minerálů, především draslík, mangan, hořčík, železo, zinek, vápník, měď a chrom. Borůvky vám také doplní potřebné antioxidanty, konkrétně flavonoidy a anthokyaniny. Tyto důležité látky jsou silnými ochránci našich buněk. O antioxidantech je všeobecně známo, že chrání buňky před škodlivými účinky volných radikálů, čímž významně podporují zdraví celého organismu a zpomalují proces stárnutí. Kombinace antioxidantů obsažených v borůvkách se navíc často dává do souvislosti se snížením rizika celé řady chronických onemocnění, zejména cukrovky. Proto je brusnice borůvka běžnou přísadou přípravků na podporu udržení správné hladiny cukru v krvi a celkového zdraví při diabetu. Najdete ji například v DIA kapkách.
Pružné cévy a nohy bez křečových žil
Plody brusnice borůvky jsou zdravé na srdce a celý kardiovaskulární systém. Pomáhají regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a zlepšují pevnost a pružnost cév. Pravidelně byste si je měli dopřát při vysokém cholesterolu, při jakémkoli typu diabetu, při kornatění tepen (ateroskleróza) nebo když vás začínají zlobit křečové žíly. Uvádí se také, že 3-4 hrsti borůvek týdně jsou lékaři potvrzeným způsobem, jak snížit riziko infarktu a mozkové mrtvice. Na borůvkové zpestření jídelníčku myslete i při pocitu těžkých nohou. Trpíte často na otoky a mravenčení? Dělají se vám na nohou metličkové žilky? Za tyto nepříjemnosti bývá zodpovědná tzv. chronická žilní nedostatečnost, která postihuje až polovinu dospělé populace (častěji ženy než muže). Přispívat k ní může horké počasí, vysoké podpatky, nedostatek spánku, celodenní stání nebo sezení či zvýšená fyzická námaha. Od pocitu těžkých nohou a dalších příznaků žilní nedostatečnosti vám uleví buď vhodné doplňky stravy nebo právě čerstvé či sušené borůvky.
Oči jako rys
Pravdu měly i naše prababičky, když o borůvkách říkávaly, že jsou zdravé na oči. Obsahují totiž tzv. makulární karotenoidy, konkrétně lutein a zeaxantin. Tyto látky najdeme v sítnici lidského oka, kde působí jako filtr vysokoenergetických částic modrého světla. Společně s anthokyaniny a vitamínem A přispívají k lepšímu prokrvení sítnice, zlepšují noční vidění, pomáhají při šerosleposti a celkově zostřují zrak. Chrání naše oči před slunečním zářením a oxidačním stresem. Prokazatelně snižují riziko vzniku šedého zákalu a fungují jako prevence degenerativních očních onemocnění. O luteinu a zeaxantinu, stejně jako o dalších karotenoidech, se mluví i v souvislosti s duševním výkonem a kognitivními funkcemi. Jejich správné množství prospívá například vývoji řeči a plynulosti projevu, dále paměti a rychlosti zpracování podnětů. Jinak řečeno: nedivte se, když se vám na procházce lesem zbystří mysl a zostří zrak. Nejspíš jste si cestou pochutnali na borůvkách. Nemáte borůvky po ruce? Sáhněte po bylinných kapslích Oči s extraktem z borůvky, vitamínem C, B2, E, zinkem a dalšími zrak posilujícími látkami.
Zdravá střeva a vyladěné trávení
Sušené borůvky jsou osvědčeným přírodním lékem na akutní i chronický průjem. Po malých dávkách je můžete jíst buď samotné nebo si je nachystat ve formě nálevu. Působí protizánětlivě, posilují střevní mikrofloru, brání množení patogenních mikrobů a dokáží tak rychle a účinně zastavit střevní potíže. Čaj z borůvek pomáhá i při zánětu střev (dráždivý tračník, ulcerózní kolitida), při zúžení střev, při Crohnově chorobě, polypech, hemeroidech a dokonce i při rakovině střev a konečníku.
Proti zánětům všeho druhu
Nejen plody, ale i listy brusnice borůvky mají protizánětlivé účinky! Doporučují se především na záněty chronické, jako je například revmatoidní artritida, ale pomohou i při akutním zánětu žaludku (gastritida) nebo slinivky (pankreatitida). Dříve byly hojně užívány jako prevence žaludečních vředů - regenerují totiž oslabenou sliznici a brání jejímu poškození žaludečními kyselinami. Jak konzumace čerstvých borůvek, tak popíjení nálevu či kloktání odvaru ze sušených plodů a listů pomáhá při zánětech v dutině ústní, při paradentóze a angíně. Čaje také snižují horečku při chřipkách, nachlazeních a dalších horečnatých onemocněních. Při kašli, který dráždí ke zvracení, se může podávat čerstvě vymačkaná šťáva. Močopudný účinek borůvek je zase dobrou prevencí ledvinových kamenů a zánětů močových cest.
Vyzkoušejte čaje z naší nabídky
Spotřebovali jste všechny borůvky do koláče nebo do knedlíků? Nevadí! Určitě jste si na nich pochutnali. Sušené borůvky na přípravu čaje najdete ZDE. Ochutnejte také voňavý ovocný čaj s borůvkami a brusinkami nebo oblíbený Borůvkový džbánek, kde kromě borůvek a brusinek najdete i šípky a plody aronie.
Sáhněte po tinktuře z pupenů brusnice borůvky
Výtažky z pupenů jsou moderním a efektivním způsobem, jak z každé rostlinky získat vysoké množství účinných látek. Vyzkoušejte tinkturu z pupenů borůvky - pomáhá například při pocitu "těžkých nohou", protože podporuje správnou činnost cévní soustavy. Stejně jako všechny formy užívání borůvky také obsahuje neobyčejně vysoké množství antioxidantů a látek, které podporují normální stav zraku.
Komentáře
Diskuze je prázdná.