29. 11. 2020, 14:26
Znáte bedrník anýz, neboli anýz vonný? Je výbornou aromatickou přísadou do vánočního cukroví. Společně se skořicí, hřebíčkem, zázvorem, kardamomem či badyánem tvoří základ perníkového koření. Možná jste ho také ochutnali v likérech, například v těch klasicky „dovolenkových“, jako je řecké ouzo, turecké raki nebo italská sambuca. Skvěle se hodí do jablečného a hruškového kompotu, přidává se do chleba, koláčů a sušenek, k nakládané červené řepě a k červenému zelí, k rybám či žampionům, a dokonce i k nakládaným okurkám. Dochutí a ovoní maso, omáčky a polévky, zejména pokud se inspirujeme recepty z asijské kuchyně. Patří k silně aromatickým bylinám, takže ho v každém jídle a pití snadno poznáme.
Léčivé účinky
Kromě výrazné vůně a kořenité, nasládlé chuti dodává anýz jídlu látky, které zlepšují trávení, zvyšují chuť k jídlu a podporují správnou funkci střevního traktu. Proto je oblíbenou součástí léčivých čajových směsí na posílení trávicího systému. Pomáhá proti nadýmaní, omezuje plynatost. Urychluje trávení, zvyšuje tvorbu žluče, působí protikřečově, pomáhá s kontrolou tělesné hmotnosti. Dříve také lidé žvýkali semena anýzu, aby se zbavili zápachu z úst. Možná si na jeho štiplavě kořenitou chuť vzpomenete z prvních žvýkaček. Anýz také prospívá dýchacím cestám – napomáhá vykašlávání a podporuje normální funkce dýchacího systému.
Pro maminky a malé uzlíčky
Anýz, stejně jako fenykl, ocení kojící maminky. Podporuje tvorbu mléka a prostřednictvím kojících čajů pomáhá miminkům s trávením. Kdo někdy zažil noci strávené utěšováním děťátka, kterého trápí známé „prdíky“, ten by anýz a jemu podobné byliny vyvážil zlatem. Bolesti bříška a nadýmání jsou totiž spojeny s ustavičným pláčem, nespokojeností a nespavostí. Čajové směsi s anýzem napomáhají tomu, aby mateřské mléko usnadnilo malým bříškům jejich často složité začátky.
Jak anýz vypadá a kde roste?
Používáme sušené dvousemenné plody rostliny, říká se jim dvounažky. Doporučujeme pořídit si je vcelku a namlít nebo rozdrtit krátce před užitím. Bedrník anýz je velmi pěkná bylina s jemnými bílými kvítky. Ty jsou uspořádané v takzvané okolíky se 7 až 15 paprsky. Dorůstá do výšky půl metru, je to jednoletka. Má přímou, nahoře větvenou lodyhu a na ní tři druhy listů. Známou anýzovou vůni mají všechny části rostliny, což může být hlavním poznávacím znamením. Pochází z oblasti Egypta a jižního Středomoří, ve velkém se pěstuje v teplejších oblastech, zejména v Indii, Mexiku nebo ve Španělsku. U nás ho ve volné přírodě najdete nejčastěji na jižní Moravě. Jeho pěstování ale není nijak složité, jde to i v květináči na parapetu. Plody necháváme dozrát, doba sběru je září nebo říjen.
Jednu vrchovatou lžičku sušených plodů zalijeme 200 ml vroucí vody a necháme 10-15 min louhovat. Nálev si můžeme dopřát až 3x denně.
Anýz není badyán
Možná jste si všimli, že občas dochází k záměnám anýzu s badyánem. Důvodem je zřejmě anglický název badyánu, který překládáme jako "star anise", tedy hvězdicový anýz. Říká se mu tak proto, že obsahuje stejnou silici - anetol. Díky ní má překrásně tvarovaný plod badyáníku podobnou kořenitou vůni a nasládlou chuť jako anýz. Liší se ale vzhledem a obsahem dalších látek, které anýz sdílí spíše s ostatními rostlinami z čeledi miříkovitých, jako je například fenykl či andělika lékařská. Odlišit je od sebe můžeme snadno díky nápaditému hvězdičkovému tvaru badyánu. Úžasná vůně, chuť, obsažené látky a dekorativní vzhled badyánu určitě také stojí za pozornost, takže o něm třeba někdy příště
Vánoční perníčky s anýzem
Receptů s anýzem je mnoho, ale blíží se Vánoce, a tak bychom se měli pustit do pečení cukroví. Vyzkoušejte tento tradiční rodinný recept na perníčky, nad kterými se u nás doma každoročně pořádají předvánoční setkání. Všechny holky z rodiny, malé i velké, se sejdou u dobrého jídla a pití, povídá se, popíjí a zdobí Jako jedlá PFka se pak koncem roku rozdávají krabičky s perníčky, které skvěle chutnají a krásně voní.
Potřebujete:
65 dkg hladké mouky, 10 dkg tuhého medu, 25 dkg cukru krystal, 25 dkg másla, 4 žloutky, 1 lžíce skořice, 1/2 lžičky anýzu, 1/2 lžičky badyánu, 2 lžíce jedlé sody, 4 lžíce mléka
Zaděláme těsto a necháme 1 hodinu odpočinout. Poté vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme 8 - 10 min na 170 stupňů (při pečení se řídíme zkušenostmi s vlastní troubou), a ještě teplé potíráme rozšlehaným žloutkem, který perníčkům dodá lesklý vzhled.
Bílková poleva:
Cukr moučka, 1 bílek, citronová šťáva, špetka solamylu (nebo jiného škrobu). Polevu je lepší mít spíše hustší konzistence, aby se při zdobení neroztékala. Osvědčeným způsobem, jak perníčky pěkně nazdobit, je mikrotenový sáček s dírkou na konci.
Přejeme vám krásné a voňavé vánoční tvoření
Komentáře
Diskuze je prázdná.