snow snow snow snow snow snow snow snow snow snow

Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Zdraví z naší kuchyně: cibule, česnek, křen

14. 01. 2021, 17:32

Pevné zdraví a posilování přirozené obranyschopnosti - témata, která zůstávají v centru naší pozornosti. Máme rok 2021 a disponujeme velkým množstvím sofistikovaných léčiv, vysoce vzdělaných specialistů a kvalitních potravinových doplňků z celého světa. Přesto, nebo možná právě proto, je snadné zapomenout na velice jednoduchý a každému z nás dostupný způsob, jak svému tělu pomoci. Jsou jím „obyčejné“ kuchyňské suroviny. Návod, jak na to, najdeme v lidové moudrosti našich babiček, v knihách známých léčitelů, ve starých kuchařkách a herbářích, ale i v tradiční čínské medicíně nebo v Ajurvédě. V rámci cyklu Zdraví z naší kuchyně budeme postupně přidávat články, ve kterých vám povíme, jaké poklady máte běžně doma ve špajzu, lednici či kořenkách. Přidáme vždy i pár osvědčených tipů, jak je správně použít. Věnovat se budeme pouze potravinám, které mívá doma každý z nás, a začneme rovnou těmi, co nám kromě síly do žil umí také vehnat slzy do očí - mají totiž ten správný říz smiley

Cibule

Pamatujete si z dětství na cibuli s medem nebo na čaj z cibulových slupek? Jsou skvělým pomocníkem při dráždivém kašli a zahlenění. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, zalijeme vodou, přivedeme k varu a 10-15 minut povaříme. Scedíme a dle potřeby dosladíme medem nebo cukrem. Můžeme vsadit také na zevní užití formou obkladu: páter František Ferda radil pokrájet 20 dkg cibule, podusit 4 minuty se 2 lžícemi vody, vložit do gázy a co nejteplejší přiložit na hroty plic, tedy na oblast klíčních kostí. Učinit tak máme nejlépe před spaním na dobu 2 hodin a obklady opakovat maximálně 3x ob den. Pomůžeme tím svému tělu při léčbě zánětu průdušek a zápalu plic. Při angíně doporučoval páter Ferda rozpařit cibuli a smíchat ji se 2 lžícemi anýzu. Rakouská bylinářka Maria Treben zase pomáhala cibulí od amputačních bolestí a doporučovala ji při poraněných nehtech. Cibuli rozřízneme na polovinu a řeznou plochou nehty potíráme. Kaše z cibule a horké vody byla také používána k urychlování hnisavých procesů. Staré herbáře tuto perlu kuchyně doporučují při nechutenství a při cukrovce. Dnes již víme, že pomáhá udržovat normální hladinu glukózy v krvi. Je zdrojem vitaminů a minerálních látek, obsahuje vitamin C, D, E, B6, B12, železo, fosfor, draslík, vápník, zinek, hořčík, jód a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Působí jako antioxidant, podporuje vylučování vody z organismu, pomůže nám při pocitu „těžkých nohou“. V neposlední řadě je také skvělým pomocníkem pro cévní systém, protože obsahuje rutin, který posiluje stěny cév a brání vzniku sraženin.

Česnek

„Lepší je dech česnekový, nežli žádný“ říká trefné lidové rčení. Látky obsažené v česneku zahrnují těkavé oleje, tzv. alicin, sloučeniny síry, mastné kyseliny, enzymy, aminokyseliny, selen, vitamin A, B, C a E. Těkavé oleje a sloučeniny síry jsou zodpovědné nejen za pověstnou česnekovou vůni , ale také za jeho dezinfekční schopnosti. Tato v čínské medicíně běžně užívaná superpotravina posiluje imunitu, působí jako antioxidant, prospívá srdci a krevním cévám, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu, zvyšuje naši odolnost vůči stresu a podporuje normální funkci jater. Uvádí se, že při vaření a vnitřním užívání je nejúčinnější česnek čerstvě rozmačkaný, nikoli v celku. Ve Starém Řecku a Římě byl podáván vojákům na podporu bojovného ducha, v Egyptě dostávali otroci pracující na stavbě pyramid denně každý po jednom stroužku česneku – jednalo se prý o prostředek zabraňující vzniku epidemií. Historických zmínek o česneku najdeme nekonečně mnoho, od starých biblických národů až po Čechy minulého století. Naše bylináře jako jeden z hlavních účinků uvádějí, že česnek podporuje trávení a urychluje metabolismus. Povařený v mléce spolu s cibulí a křenem má také pomáhat tělu od cizopasníků. Po česneku můžeme sáhnout i když nás trápí bolavý krk či přímo hnisavá angína. Páter Ferda doporučuje přichystat si obklad z česneku a tvarohu: při nosohltanové angíně přikládáme obklad na oblast mandlí. Česnek rozetřeme s tvarohem, vložíme do gázy a necháme 2 hodiny působit. 

Křen

Silně aromatickému kořenu křenu selského se přezdívá „český ženšen“. Životabudič, který zahřívá, protahuje dutiny a působí protiinfekčně. Osvědčeným pomocníkem je křenová placka - přikládáme ji na oblast hrudníku při průduškových a plicních onemocněních: nastrouháme cca 20 dkg syrových brambor, vymačkáme vodu, přidáme 4 lžíce nastrouhaného křenu (poměr brambor a křenu by měl být 1:1), smícháme a utvoříme placku. Místo namažeme nesoleným sádlem a dáme na něj plátno nebo utěrku. Na látku položíme křenovou placku, přikryjeme ručníkem a necháme 20-30 min působit. Místo se začne pěkně prohřívat, kůže pod obkladem zčervená. Opakovat proceduru smíme až po zblednutí, tj. asi za dva dny. Vedle zánětů dolních cest dýchacích pomáhá obklad z křenové placky také při omrzlinách, bolestech kloubů, ischiasu nebo ústřelu. Křen dále povzbuzuje trávení,  proto bývá součástí předkrmů. Kdo by neznal šunkové rolky s křenem, první chod silvestrovských večeří? Křenové pokrmy bývaly také tradiční součástí masopustních menu, protože nejlepší službu nám udělá právě v zimních měsících, kdy potřebujeme pořádně prohřát. O křenu se říká, že takzvaně „vypálí červa“. Skvěle se hodí k ovaru, uzenému masu a pečené šunce. Výborný je také jako součást husté smetanové omáčky, buď bezmasé, přichystané z máslové jíšky, kořenové zeleniny a jemně nastrouhaného křenu, který zjemníme žloutkem rozmíchaným ve smetaně, nebo jako klasická „křenovka“ s vařenou hovězí plecí, kdy k máslové jíšce přidáváme spolu s uvařenou kořenovou zeleninou hovězí vývar. Obě varianty servírujeme s bramborem a vajíčkem. Vyzkoušet můžete křenový čaj, který pomáhá při chrapotu a ztrátě hlasu. Nastrouháme 10-20 gramů křenu, zalijeme hrnkem vroucí vody a dosladíme medem. A znáte vynikající křenové víno? Pomáhá při slabosti a k rychlejší rekonvalescenci po nemoci. Nastrouháme 5-8 polévkových lžic křenu a zalijeme půl litrem suchého červeného vína. Vhodné je zvolit víno s větším obsahem tříslovin, například svatovavřinecké. Protřepeme, uložíme do chladu a tmy, a necháme 1 týden odpočívat. Po přecedění užíváme 1 malého panáčka denně. Pravidelně si tuto dobrotu nedopřáváme déle než 1 měsíc. 

Cibule, česnek a křen jsou skutečnými poklady v našich domácnostech. A na co se můžete těšit příště? Povíme si například o mrkvi, která bývala součástí sirupů proti kašli, o celeru, který snižuje hladinu cholesterolu a ulevuje od zácpy, nebo o petrželi, bohatém zdroji vitaminu C.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše