14. 06. 2021, 11:50
Velikán jménem sambucus nigra, bez černý, patří k nejlépe využitelným léčivkám z naší přírody. Nasbírejte košík plný voňavých bezových květů a část z nich nasušte na čaj. Bude se vám hodit, až přijdou podzimní plískanice a nemoci z nachlazení. Pak už si jen vyberte některý z mnoha osvědčených způsobů, jak květy bezu zpracovat. Můžete je obalit a osmažit v těstíčku jako tzv. kosmatici - křupavou, voňavou dobrotu, nebo si připravit skvělé studené osvěžení v podobě šumivého nápoje, šťávy či limonády. Oblíbený je bezový sirup, cukr, bezový ocet, víno, burčák nebo likér, a čím dál tím větší oblibě se těší také bezová zmrzlina. Přestože hlavní "sezónou" bezu je pro většinu bylinkářů období květu, sbírají a využívají se i další části keře.
Využití
Kromě květů sbíráme bezinky, drobné, černé bobulky, kterým se budeme věnovat začátkem podzimu, až nastane jejich čas. (Stejně tak si povíme o hložinkách, šípkách, jedlých jeřabinách, rakytníku a dalších vitaminy nadupaných plodech, darech našich krásných keřů.) Široké užití má také bezová kůra v kombinaci s mladými listy, na které je nejlepší vyjít si ještě před květem. Tradičně se z nich vyrábí kašovitý obklad na vnější použití - dokáže účinně vytáhnout vodu z kolene a prospívá bolavým kloubům. Žvýkání mladých bezových větviček zase zmírňuje bolesti zubů. Z historie užívání bezového dřeva také víme, že z dutých bezových větví vyřezávali Staří Římané flétny zvané sambuctus. Dodnes je dřevo bezu používáno k výrobě hudebních nástrojů, především fujar a píšťalek pro děti. Vyrábí se z něj píšťala koncovka a kmínek černého bezu se dokonce osvědčil při výrobě didgeridoo. Známá je také bezová duše, měkká, houbovitá dřeň nacházející se uvnitř větví, ze které si dívky na venkově vyráběly panenky. Bez je zkrátka úžasný, všestranně využitelný keř, který je navíc u nás hojně rozšířen. Dříve byl totiž pro svou pověstnou ochrannou moc vysazován skoro u každého stavení. Tradovalo se, že přináší štěstí novomanželům, odhání hromy, nikdy do něj neuhodí blesk, ochraňuje domovy před ohněm, zlými kouzly a v neposlední řadě také před záněty a nemocemi. I v dnešní době platí, že mít koncem jara možnost nasbírat si bezové květy, je velikým požehnáním
Květy bezu v přírodním léčitelství
Moderní medicína objevila v bezových květech řadu důležitých vitaminů, především vitamin C, A, B1, B2 a B3, dále bioflavonoidy (rutin a kvercetin), hojivé slizy, silice, glykosidy a třísloviny. Čaj se doporučuje zejména při nemocech z nachlazení a zánětech dýchacích cest. Působí potopudně, snižuje horečku, posiluje přirozenou obranyschopnost těla, pomáhá při zahlenění a ulevuje při potížích s dýcháním. Druhým nejčastějším použitím bezu je oblast močového systému. Detoxikuje, podporuje léčbu infekcí močových cest a bývá tradiční součástí urologických směsí. Harmonizuje také hladinu cukru v krvi, podporuje trávení, vylučování vody z organismu a zdravý stav kloubů.
Výskyt a sběr
Bez černý roste podél cest a polí, u plotů, na okrajích lesů, hájů a luk, na březích vod, v křovinách, na zahradách či u domů. Jedná se o rozložitý listnatý keř, obvykle 3-7 m vysoký, může však dosahovat výšky až 10 m. Listy jsou uspořádané po pěti, vejčitě podlouhlé, pilovité, 5-10 cm dlouhlé. Krémově bílé květy rostou ve vrcholičnatých květenstvích členěných na pět hlavních "paprsků". Některá květenství dosahují velikosti talíře, svým držením na větvích jako by nám je keř servíroval Bez v květu snadno poznáme i podle typické, omamné bezové vůně. Trochu štipkavé, trochu nasládlé, pro někoho krásné, pro jiného nepříjemné (proto se také bezovým květům někdy říká "smradinky"). Květy jsou poprášené pylem, který nesetřepáváme ani neomýváme, protože i on má léčivé vlastnosti. Na sběr je nejlepší jít s košíkem, aby se květy nezapařily, a s nůžkami, kterými odstřiháváme celá květenství. Sušíme v celku zavěšené na šňůrách nebo na sušáku, můžeme sušit i v tenkých vrstvách na papíře. Užíváme-li květy čerstvé, je potřeba zbavit se případných hmyzích návštěvníků. Při sběru dáváme pozor na mšice, z napadeného keře květy nesbíráme.
Příprava nálevu
1 lžičku sušených květů zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 15 min vyluhovat, scedíme a popíjíme. Nálev má světle žlutou barvu, jemně nasládlou chuť a výraznou bezovou vůni. Při onemocnění dýchacích nebo močových cest pijeme 2 šálky denně.
Domácí šumivý nápoj
Do 4 l studené vody dáme 50 dkg třtinového cukru, přivedeme k varu a 2 min povaříme. Přidáme 1 bio citron nakrájený na kolečka, necháme vystydnout a poté přelijeme do velké zavařovací sklenice (5 l). Přidáme 8 velkých bezových květů a půl lžičky rozdroleného droždí. Pořádně zamícháme. Zakryjeme plátýnkem, například utěrkou, a necháme 24 hod stát. Promícháme, přecedíme a máme hotovo. Toto skvělé, zdravé osvěžení podáváme s ledem a sklenku ozdobíme jahodou.
Bezový sirup s pomerančem
Bezové květy zalijeme vodou (přibližně 20 květů na 1 l vody) a necháme několik hodin stát při pokojové teplotě. Přecedíme, květy ještě pěkně vymačkáme a do vzniklé tekutiny přidáme 1/2 kg třtinového cukru a šťávu z 1 většího pomeranče. Velmi mírným varem 15 min povaříme (varem jen tzv. "táhneme"). Ještě horké přelijeme do lahve a uzavřeme. Používáme na přípravu šťáv, limonád, do čaje, do kaší nebo na palačinky. Uchováváme v ledničce.
Bezová šťáva na studeno
Hrst bezových květů vložíme do džbánku a zalijeme je 1 l čisté studené vody. Necháme přes noc stát při pokojové teplotě. Ráno přecedíme, přidáme na kolečka nakrájený bio citrón a dle chuti dosladíme (nejlépe bezovým sirupem). Servírujeme se snítkou máty a ledovou drtí.
Bezová limonáda
Vezmeme 500 g třtinového cukru, zalijeme ho 4 l vroucí vody a zamícháme. Necháme vychladnout, přidáme 10-12 květů, šťávu z 1 citronu a 1 a půl polévkové lžíce jablečného moštu. Nádobu přikryjeme a necháme 24 hod stát. Poté přecedíme a necháme dalších 14 dní pracovat. Po 2 týdnech můžeme podávat. Limonádu servírujeme chlazenou, s kostkami ledu a ozdobenou snítkou máty.
Smažené květy neboli kosmatice
Čerstvě nasbírané květy omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Mezitím si připravíme těstíčko. Velice oblíbená je pivní varianta, kdy do mísy nalijeme pivo, ve kterém rozšleháme vejce, přidáme polohrubou mouku, pepř a sůl. Někdo také přidává strouhaný sýr. Druhým způsobem je použít namísto piva mléko. Květy v těstíčku obalíme a pěkně uhladíme, uchopíme za stonek a vložíme do vroucího oleje. Osmažíme z obou stran dozlatova a máme hotovo. Stonek můžeme před servírováním odstřihnout. Kosmatice je nejlepší jíst ještě teplé a křupavé.
Skvělých receptů s květy bezu je mnoho, tak honem na něj, ať vám neodkvete! Nezapomeňte si také nasušit pořádnou zásobu na domácí čaje, které vám přes podzim a zimu určitě přijdou vhod
Komentáře
Diskuze je prázdná.