snow snow snow snow snow snow snow snow snow snow

Salveo - přírodní lékárna, prodej bylin

Současná legislativa EU u bylinek a bylinných produktů zakázala uvádět podrobnější informace, které by v nás mohly vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku. Žádný z produktů na našich stránkách, který je schválen jako doplněk stravy, není lékem a nemůže být za předepsaný lék zaměňován. Z hlediska EU se nejedná o léčivé byliny.

S latinským pozdravem Salveo "Buď zdráv!" vám přejeme pevné zdraví a děkujeme, že u nás rádi nakupujete.

Pro naše stálé zákazníky

Podívejte se na Váš Věrnostní program

Zdarma e-booky v pdf

E-book Minerály

E-book Schusslerovi soli

E-book Jatra

E-book Odkyseleni

E-book 19 Bylin

Barion, visa, maestro, diners club, discover

Salveo.cz na Firmy.cz

Žaludy v kuchyni: z náhražky zdravou výživou

01. 09. 2022, 10:54

Žaludy jsou oblíbenou pochoutkou mnoha lesních tvorů - každý dub tak zajišťuje potravu "obyvatelům" z širého okolí. A dřív jsme k nim patřili i my! smiley Naši předkové mleli žaludy na mouku, ze které se pekl chléb a různé druhy placek. Žaludy se pražily i na kávu, známou jako "žaludovka". Většina pramenů uvádí, že žaludovou mouku a kávu používali lidé hlavně v časech nouze, když nebyl dostatek jiných surovin. To ale není úplně přesné... "žaludovku" na celkové posílení u nás pili už staří Slované a žaludová mouka se běžně míchala s moukou z obilí, aby ji dochutila a zvýšila její výživovou hodnotu. Ochucovat pečivo žaludovou moukou a pít kávu z opražených žaludů bylo na našem venkově obvyklé až do 1. světové války. V meziválečném období pak došlo k rozmachu "bílé", pšeničné mouky, která dodnes dominuje většině kuchyní. Teprve v posledních letech se vracíme i k jejím výživnějším, bezlepkovým "alternativám", a mezi nimi i k "obyčejným" žaludům. Ty totiž zdaleka nejsou jen válečnou náhražkou - naopak! Směle se řadí mezi potraviny zdravé výživy. 

Chcete si zpestřit jídelníček a péct zdravěji? Zkuste to s žaludovou moukou!

Její nutriční hodnota je vysoká, upravuje trávení a posiluje zdravou funkci střev. Obsahuje draslík, vápník, hořčík, fosfor a sodík - v pšeničné mouce se vyskytují také, ale v mnohonásobně nižším množství. Žaludy dále obsahují vitamíny skupiny B, nenasycené mastné kyseliny a velké množství vlákniny nutné pro správné trávení. Mouka z nich je přirozeně bezlepková a vhodná pro celiaky. Najdeme v nich i vysoké množství tříslovin (podobně jako v dubové kůře), které mají stahující a dezinfekční účinek, zmírňují žaludeční potíže a celkově posilují trávicí systém. S obsahem tříslovin ovšem souvisí i velice hořká (až trpká) chuť a nestravitelnost syrových žaludů. A zde se dostáváme k jejich velké nevýhodě: nelze je užívat za syrova a nezpracované. Stejně jako u mnoha dalších surovin ale našli moudří předkové způsob, jak je zpracovat, využít jejich účinné látky a ještě si na nich pochutnat. 

Z pod dubu na talíř

Zralé žaludy padají většinou od konce srpna a ideálním časem pro sběr bývá září. Oloupané a nadrobno nasekané žaludy důkladně povaříme ve vodě - vyvařujeme cca 1 hodinu a několikrát přitom vyměníme vodu (doporučuje se nejméně 4x). Tuto vodu můžeme použít k léčivým účelům - jedná se vlastně o odvar obsahující vysoké množství tříslovin. Hodí se k oplachům nebo obkladům při ekzémech, opruzeninách, opařeninách, štípancích, drobných rankách a dalších typech podráždění či poranění kůže. Oloupané žaludy můžeme také opražit - pražíme je na mírný stupeň delší dobu. Že jsou hotové poznáte snadno - podle příjemné, kořenité vůně. Tepelně upravené, změklé žaludy (které již jdou rozkousnout a tvář se vám přitom nezkřiví trpkostí) nasušíme a sušené pak rozdrtíme nebo rozemeleme na mouku. Pár si jich můžete rovnou sníst - jsou sice trochu těžší na žaludek (takže to nepřeháníme s množstvím), ale zato výživné a velmi zdravé. 

Mouku je nejlepší kombinovat 

Samotná žaludová mouka je poměrně těžká a proto je vždy lepší ji k něčemu přimíchat. K pečení slaného i sladkého pečiva se doporučuje 1 díl mouky žaludové na 2 díly mouky obilné, jinak by těsto bylo příliš hutné. Je také potřeba zvýšit množství použitých tekutin, protože žaludová mouka do sebe nasává vodu. Stačí jen o trošku, abyste docílili toho, že vám těsto hned neztuhne. Kořenitá až jemně "dřevitá" či "zemitá" chuť žaludové mouky krásně vynikne nejen u chleba, ale třeba i u perníčků. Pokrmům navíc dodá specifickou, lehce kávovou vůni. A když jsme u toho...

Znáte žaludovou kávu? 

O tzv. "žaludovce" se dnes říká, že ze všech přírodních alternativ kávy chutná a voní nejvíc jako ta klasická. V porovnání s ní má hned několik výhod: zklidňuje podrážděný žaludek a střeva, působí protizánětlivě, nepřispívá k překyselení organismu, podporuje hubnutí, dělá dobře játrům a celkově posiluje. Zatímco klasickou kávu není vhodné pít třeba při zánětu močového měchýře, "žaludovku" si klidně dopřát můžete. Pomáhá i při nadměrném pocení a ekzematické či jinak problematické pleti. V neposlední řadě se dá pít i při vysokém tlaku a pozdě večer, protože je přirozeně bezkofeinová. 

Neutrácejte ve zdravých výživách a nachystejte si ji sami 

Není na tom nic těžkého. Nasbíráme žaludy - ideálně v čistém prostředí, dál od města a od silnic. Doma je oloupeme a nasekáme nebo podrtíme na drobno. Náš tip: snadněji se žaludy loupou, když je předtím rozpůlíte. Za stálého míchání opražíme na pánvi - čím déle pražíme, tím více ztmavnou. Z déle pražených a tmavších žaludů připravíte tmavší a chuťově výraznější kávu. Zlehka opražené, světlejší žaludy dají vzniknout slabé "žaludovce", která se barvou i chutí podobá slabému černému čaji. Je to podobné jako u klasické kávy: podle délky pražení se výrazně liší chuť i vůně nápoje. Opražené žaludy rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme v mlýnku. Čím jemnější, tím lepší. Chceme-li docílit opravdu výrazné a plné chuti, můžeme jemně namleté či nadrcené žaludy ještě jednou opražit. Necháme proschnout a skladujeme v uzavřené skleněné nádobě. Při přípravě kávy zalijeme vroucí vodou a necháme 5-10 min vyluhovat. A jak vlastně chutná? Podobně jako melta, ale s oříškovou příchutí a zemitějším, kořenitým aroma. Můžeme dochutit mlékem, osladit medem nebo (až přijdou první chladné dny) okořenit skořicí, hřebíčkem či kardamomem.

Žaludovkou proti únavě

Káva z plodů dubu vám dodá energii a sílu, aniž by vaše tělo jakkoli zatížila. Dejte si klidně i 2 šálky denně: v podobě kávy nejsou žaludy těžké na trávení a většinu svých cenných látek si uchovávají i po opražení. 

Dubová kůra jako všestranný pomocník 

Ještě více účinných látek obsahuje dubová kůra. Znáte její všestranné účinky a blahodárný vliv na zdraví? Pomáhá při kožních potížích, zklidňuje podrážděnou pokožku, zahlazuje ekzémy a urychluje hojení drobných ran a popálenin, při kterých ulevuje od bolesti. Dezinfikuje a posiluje i dýchací cesty - odvar z dubové kůry je skvělým kloktadlem jak při bolestech v krku, tak při aftech, zánětu zubu a dásní. Stejně jako žaludy také podporuje zdraví trávicích orgánů a správnou funkci střev. Dubovou kůru sbíráme na jaře, když vyroste mladé a účinnými látkami nabité dubové mlází.

Užívat ji ale můžeme celoročně, a to díky kvalitně nakombinovaným a zkušenostmi prověřeným dubovým kapkám, takzvaným "Dubovkám"!

>>> ZDE si je můžete prohlédnout a zakoupit. 

Duby jsou po staletí uctívány pro svou nezdolnou energii, odolnost a pevnost - poznejte jejich sílu a naučte se ji používat! Přirozená cesta ke zdraví a prevence rozvoje potíží jsou vždy tím nejlepším, co pro sebe můžeme udělat. 

 

 

 

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Nastavení cookies

Vážení zákazníci, používáme cookies, abychom Vám umožnili klidné prohlížení našich webových stránek. Kliknutím na tlačítko SOUHLASÍM nám umožníte zlepšovat naše služby. Cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení e-shopem. Vy tak budete moci rychle najít vše, co hledáte a ušetříte si zbytečné klikání.

Přijímám vše
Nastavení
Odmítám vše