01. 09. 2022, 10:54
Žaludy jsou oblíbenou pochoutkou mnoha lesních tvorů - každý dub tak zajišťuje potravu "obyvatelům" z širého okolí. A dřív jsme k nim patřili i my! Naši předkové mleli žaludy na mouku, ze které se pekl chléb a různé druhy placek. Žaludy se pražily i na kávu, známou jako "žaludovka". Většina pramenů uvádí, že žaludovou mouku a kávu používali lidé hlavně v časech nouze, když nebyl dostatek jiných surovin. To ale není úplně přesné... "žaludovku" na celkové posílení u nás pili už staří Slované a žaludová mouka se běžně míchala s moukou z obilí, aby ji dochutila a zvýšila její výživovou hodnotu. Ochucovat pečivo žaludovou moukou a pít kávu z opražených žaludů bylo na našem venkově obvyklé až do 1. světové války. V meziválečném období pak došlo k rozmachu "bílé", pšeničné mouky, která dodnes dominuje většině kuchyní. Teprve v posledních letech se vracíme i k jejím výživnějším, bezlepkovým "alternativám", a mezi nimi i k "obyčejným" žaludům. Ty totiž zdaleka nejsou jen válečnou náhražkou - naopak! Směle se řadí mezi potraviny zdravé výživy.
Chcete si zpestřit jídelníček a péct zdravěji? Zkuste to s žaludovou moukou!
Její nutriční hodnota je vysoká, upravuje trávení a posiluje zdravou funkci střev. Obsahuje draslík, vápník, hořčík, fosfor a sodík - v pšeničné mouce se vyskytují také, ale v mnohonásobně nižším množství. Žaludy dále obsahují vitamíny skupiny B, nenasycené mastné kyseliny a velké množství vlákniny nutné pro správné trávení. Mouka z nich je přirozeně bezlepková a vhodná pro celiaky. Najdeme v nich i vysoké množství tříslovin (podobně jako v dubové kůře), které mají stahující a dezinfekční účinek, zmírňují žaludeční potíže a celkově posilují trávicí systém. S obsahem tříslovin ovšem souvisí i velice hořká (až trpká) chuť a nestravitelnost syrových žaludů. A zde se dostáváme k jejich velké nevýhodě: nelze je užívat za syrova a nezpracované. Stejně jako u mnoha dalších surovin ale našli moudří předkové způsob, jak je zpracovat, využít jejich účinné látky a ještě si na nich pochutnat.
Z pod dubu na talíř
Zralé žaludy padají většinou od konce srpna a ideálním časem pro sběr bývá září. Oloupané a nadrobno nasekané žaludy důkladně povaříme ve vodě - vyvařujeme cca 1 hodinu a několikrát přitom vyměníme vodu (doporučuje se nejméně 4x). Tuto vodu můžeme použít k léčivým účelům - jedná se vlastně o odvar obsahující vysoké množství tříslovin. Hodí se k oplachům nebo obkladům při ekzémech, opruzeninách, opařeninách, štípancích, drobných rankách a dalších typech podráždění či poranění kůže. Oloupané žaludy můžeme také opražit - pražíme je na mírný stupeň delší dobu. Že jsou hotové poznáte snadno - podle příjemné, kořenité vůně. Tepelně upravené, změklé žaludy (které již jdou rozkousnout a tvář se vám přitom nezkřiví trpkostí) nasušíme a sušené pak rozdrtíme nebo rozemeleme na mouku. Pár si jich můžete rovnou sníst - jsou sice trochu těžší na žaludek (takže to nepřeháníme s množstvím), ale zato výživné a velmi zdravé.
Mouku je nejlepší kombinovat
Samotná žaludová mouka je poměrně těžká a proto je vždy lepší ji k něčemu přimíchat. K pečení slaného i sladkého pečiva se doporučuje 1 díl mouky žaludové na 2 díly mouky obilné, jinak by těsto bylo příliš hutné. Je také potřeba zvýšit množství použitých tekutin, protože žaludová mouka do sebe nasává vodu. Stačí jen o trošku, abyste docílili toho, že vám těsto hned neztuhne. Kořenitá až jemně "dřevitá" či "zemitá" chuť žaludové mouky krásně vynikne nejen u chleba, ale třeba i u perníčků. Pokrmům navíc dodá specifickou, lehce kávovou vůni. A když jsme u toho...
Znáte žaludovou kávu?
O tzv. "žaludovce" se dnes říká, že ze všech přírodních alternativ kávy chutná a voní nejvíc jako ta klasická. V porovnání s ní má hned několik výhod: zklidňuje podrážděný žaludek a střeva, působí protizánětlivě, nepřispívá k překyselení organismu, podporuje hubnutí, dělá dobře játrům a celkově posiluje. Zatímco klasickou kávu není vhodné pít třeba při zánětu močového měchýře, "žaludovku" si klidně dopřát můžete. Pomáhá i při nadměrném pocení a ekzematické či jinak problematické pleti. V neposlední řadě se dá pít i při vysokém tlaku a pozdě večer, protože je přirozeně bezkofeinová.
Neutrácejte ve zdravých výživách a nachystejte si ji sami
Není na tom nic těžkého. Nasbíráme žaludy - ideálně v čistém prostředí, dál od města a od silnic. Doma je oloupeme a nasekáme nebo podrtíme na drobno. Náš tip: snadněji se žaludy loupou, když je předtím rozpůlíte. Za stálého míchání opražíme na pánvi - čím déle pražíme, tím více ztmavnou. Z déle pražených a tmavších žaludů připravíte tmavší a chuťově výraznější kávu. Zlehka opražené, světlejší žaludy dají vzniknout slabé "žaludovce", která se barvou i chutí podobá slabému černému čaji. Je to podobné jako u klasické kávy: podle délky pražení se výrazně liší chuť i vůně nápoje. Opražené žaludy rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme v mlýnku. Čím jemnější, tím lepší. Chceme-li docílit opravdu výrazné a plné chuti, můžeme jemně namleté či nadrcené žaludy ještě jednou opražit. Necháme proschnout a skladujeme v uzavřené skleněné nádobě. Při přípravě kávy zalijeme vroucí vodou a necháme 5-10 min vyluhovat. A jak vlastně chutná? Podobně jako melta, ale s oříškovou příchutí a zemitějším, kořenitým aroma. Můžeme dochutit mlékem, osladit medem nebo (až přijdou první chladné dny) okořenit skořicí, hřebíčkem či kardamomem.
Žaludovkou proti únavě
Káva z plodů dubu vám dodá energii a sílu, aniž by vaše tělo jakkoli zatížila. Dejte si klidně i 2 šálky denně: v podobě kávy nejsou žaludy těžké na trávení a většinu svých cenných látek si uchovávají i po opražení.
Dubová kůra jako všestranný pomocník
Ještě více účinných látek obsahuje dubová kůra. Znáte její všestranné účinky a blahodárný vliv na zdraví? Pomáhá při kožních potížích, zklidňuje podrážděnou pokožku, zahlazuje ekzémy a urychluje hojení drobných ran a popálenin, při kterých ulevuje od bolesti. Dezinfikuje a posiluje i dýchací cesty - odvar z dubové kůry je skvělým kloktadlem jak při bolestech v krku, tak při aftech, zánětu zubu a dásní. Stejně jako žaludy také podporuje zdraví trávicích orgánů a správnou funkci střev. Dubovou kůru sbíráme na jaře, když vyroste mladé a účinnými látkami nabité dubové mlází.
Užívat ji ale můžeme celoročně, a to díky kvalitně nakombinovaným a zkušenostmi prověřeným dubovým kapkám, takzvaným "Dubovkám"!
Duby jsou po staletí uctívány pro svou nezdolnou energii, odolnost a pevnost - poznejte jejich sílu a naučte se ji používat! Přirozená cesta ke zdraví a prevence rozvoje potíží jsou vždy tím nejlepším, co pro sebe můžeme udělat.
Komentáře
Diskuze je prázdná.