08. 02. 2022, 08:18
Mech nebo lišejník islandský, známý též jako pukléřka islandská, je druh lišejníku s vysokým množstvím zdraví prospěšných látek. Po staletí se sbírá a zpracovává jako potravina s všestranným užitím. Nejhojněji se vyskytuje na Islandu, kde z něj dodnes lidé melou mouku a vaří tradiční mlékovou polévku. Také se přidává do pečiva, zahušťují se s ním kaše a používá se na přípravu posilujících nálevů a odvarů. V časech nouze se prý možnost obživy pukléřkou stala poslední záchranou nejedné rodiny, hlavně v odlehlých, nehostinných oblastech. První zmínka o účincích této severské byliny pochází z konce 17. století ze spisu dánské lékárny. Zajímavostí je, že lišejník islandský, jako jedna z mála rostlin, dokáže ve velkém růst i na lávových svazích na Islandu. Vyskytuje se také na mnoha dalších místech v severoevropských zemích, kde kromě jiného slouží jako hlavní potrava sobů. Dokáže přežít v drsných podmínkách, v silném větru a nízkých teplotách. Najdeme ho v tundrách a ve vysokých horách na Aljašce, v Kanadě, na severu USA, v horách severního Walesu, Anglie, Skotska a Irska. U nás je poměrně vzácný, ale při troše štěstí na něj můžete narazit i v našich horách! Dívejte se po něm ve vysokých polohách v lese, na lesních cestách, pastvinách, na skalách a balvanech, méně často roste i na kůře stromů. Sbírat se dá po celý rok, ale uvádí se, že nekvalitnější je čerstvě narostlý, což na většině míst znamená od května do června, někde až do září. Islandští bylináři radí sbírat ho za deště nebo těsně po dešti, protože mokrý se čistí snadněji než suchý. Na druhou stranu, pokud se sbírá za účelem sušení, je vždy lepší sbírat ho za suchého počasí. Používá se stélka, bez tmavé spodní části.
Jak ho poznat?
Dorůstá do výšky okolo 8 cm a má pružnou, ale tvrdou stélku. Z dálky připomíná hustý, přízemní keřík. Když se na něj podíváte zblízka, uvidíte rýhované větvičky, které někdy bývají jakoby stočené do trubiček a na konci mají zploštělé laloky. Má olivově zelenou barvu, někdy zeleno-šedou a místy až bílou. Na spodní straně je vždy světlejší.
Jaké účinné látky obsahuje?
Nejvíce jsou v něm zastoupeny slizy. Říká se jim membránové a patří mezi ně např. lichenin a isolichenin. Dále obsahuje jód, pektiny, vitamín A a celou řadu B vitamínů. Najdeme v něm i prospěšné lišejníkové kyseliny, např. kyselinu protolichesterovou a cetrarovou. Slizy podporují zdraví trávicích a dýchacích orgánů, protože vytvářejí ochranný povlak na sliznicích. Lišejníkové kyseliny jsou zase zkoumány z hlediska svého působení proti některým choroboplodným virům a bakteriím. V severských zemích byl proto mech islandský tradičně používán při zánětech a infekcích, v některých oblastech se o něm mluví jako o přírodním antibiotiku.
S čím pomáhá?
Podporuje chuť k jídlu a napomáhá správnému trávení. Přesvědčit vás o tom může i jeho hořká chuť, která zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a je typická pro byliny na dobré trávení. Nálev z tohoto lišejníku vám pomůže při bolestech břicha, při střevních potížích, chronických průjmech nebo zácpách a při žaludečních vředech. Jak už bylo řečeno, obsažené slizy vyživují a ochraňují sliznice trávicího traktu. Proto se tradičně přidává i do salátů a servíruje za studena, podobně jako třeba hlávkový salát nebo rukola. Bez tepelné úpravy má výrazně vyšší účinek, protože při vaření (už nad 40 stupňů Celsia), ztrácí velkou část účinných látek. Pokud nechcete varem zničit hojivé slizy, můžete si z pukléřky připravit studený macerát. Poradíme vám, jak na to. Kromě trávení pomáhá také na celkové posílení, protože obsahuje vysoké množství antioxidantů.
Příprava nálevu
1 polévkovou lžíci byliny zalijte 1/4 litrem studené vody, nechte 8 hodin luhovat, přeceďte a před vypitím jen mírně ohřejte, aby se vám lépe pil...(je opravdu hořký, ale rozhozené trávení vám upraví raz dva)
Kam pro něj?
Dnes ho seženete ve všech dobrých přírodních lékárnách a prodejnách s bylinkami. Na procházkách v našich horách se jím pak raději jen pokochejte, protože u nás patří mezi ohrožené druhy. Vykouknout na vás může kdykoli během roku, dokonce i zpod sněhu. Setkání s tímto pokladem severské lidové medicíny si rozhodně nenechte ujít! Kdo ví, třeba kolem něj na výletech do hor občas procházíte...
Komentáře1