27. 09. 2023, 16:38
Světle modré květy čekanky obecné jen tak nepřehlédnete. Na každém stonku rozvětvené lodyhy jsou vždy 2-3 květy, takže od června do září je rostlinka doslova obsypaná modrými hvězdičkami. Od začátku léta do pozdního podzimu přitom stále rozkvétají další a zahlédnout je můžete na každém rohu. Čekanka je u nás běžná v přírodě i ve městech - často je proto označována za plevel. Jedná se ale o léčivou a všestranně využitelnou bylinu! Sbírá se květ, list i celá nať, ale to, čím si bylina vysloužila svou popularitu, je její kořen. Z praženého kořene si totiž můžete vyrobit zdravý a po staletí oblíbený horký nápoj - cikorku.
Barva i vůně cikorky připomíná kávu
Neobsahuje však kofein a je proto ideální alternativou ke kávě (například při vysokém tlaku nebo pro těhotné a kojící). Kdo si čekanku v čistém prostředí vyhlédne ještě během květu, nebude mít později problém s její identifikací. Pro sběr kořenů je nejlepší čas těsně před příchodem prvních mrazíků, kdy rostlina vytuší příchod zimy a všechny své cenné látky stáhne dolů do kořenů. Letos to tedy zatím vypadá spíše na druhou půlku října.
Zdravotní výhody nápoje z čekanky
Proč pít místo pravé kávy cikorku? Protože má báječnou, zemitou chuť a příjemné aroma. Je skvělá s mlékem a medem, a navíc posiluje zdraví. Právě kořen byliny totiž obsahuje nejvíce účinných látek. Pro zdravotní účely sice dáváme přednost čaji nebo tinktuře, i opražený kořen si však uchová velkou část svých pozitivních účinků. Které to jsou? Čekanka, lidově čagánek, pruská káva nebo hanička, podporuje správnou funkci jater, žlučníku a střev. Celkově pročišťuje, je zdravá na srdce, pomáhá při nechutenství a harmonizuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Obsahuje inulin, vlákninu důležitou pro zdraví střevní mikroflóry. Toto prebiotikum (v kombinaci s ostatními obsaženými látkami) napomáhá hubnutí, podporuje kontrolu tělesné hmotnosti a je podpůrným prostředkem při redukčních dietách. Kdo máte zažívací potíže, vysoký cholesterol nebo oslabená játra, zajděte si do přírody vyrýpnout ze země kořen čekanky a vyrobte si zdravou "kávu".
Poradíme vám, jak na to!
Že jste to nikdy nedělali? Nevadí. Napoprvé se vám možná práce s kořeny bude zdát špinavá a zdlouhavá, ovšem s horkým šálkem ryze domácí cikorky v ruce vám pak bude dobře na duši i od žaludku. Co k tomu potřebujete? Na sběr kořenů čekanky se vybavte něčím, čím se vám rostlinku, která bývá až 1 m vysoká, podaří vyzdvihnout ze země - například rýč. Čerstvě nasbírané kořeny pak omyjte, případně dočistěte pomocí kartáčku. Nakrájejte na drobno, rozprostřete na pečící papír a sušte v troubě při 200 °C. Tímto sušením - pražením dojde ke karamelizaci obsažených cukrů a vznikne příjemně kávová barva, chuť i aroma. Kořeny se nesmí spálit, jen mírně zhnědnout. Vychladlé kořeny pomeleme na jemno a rozmixujeme na prášek nebo podrtíme v hmoždíři. 1 lžičku cikorky pak zalijeme a pijeme jako turka. Můžeme také nechat pár minut vyluhovat a poté scedit. Dle chuti zjemníme mlékem a osladíme medem, třtinovým cukrem nebo třeba javorovým sirupem.
Vyzkoušejte i další náhražky kávy
Kromě kořenů čekanky se k pražení běžně užívají kořeny pampelišky, žaludy, žito, ječmen, pšenice, špalda nebo například i pecičky z šípků. Můžete je užívat buď samotné nebo k nim před zalitím přidat trochu namleté pravé kávy. Příprava je stejná jako u cikorky - plodinu vždy nakrájíme na drobno a opražíme. V případě žaludů je navíc potřeba je oloupat a důkladně povařit. Více o žaludové kávě najdete v článku Žaludy v kuchyni: z náhražky zdravou výživou. Oblíbenou kávovinou bez kofeinu je také Melta, která vzniká smícháním a opražením kořene čekanky, bulvy cukrové řepy a obilovin (žita a ječmene). Všechny tyto náhražky (neboli "zdravé kávy") jsou přirozeně bezkofeinové a zdraví prospěšné.
I klasické kafe může být lék
Ani pravá zrnková káva ovšem není bez zdravotních pozitiv. Ještě v 18.století byla podávána jako lék na nízký tlak a "neduživost". Původně se u nás tento nápoj z upražených, jemně mletých semen plodu kávovníku prodával v lékárnách. Doporučoval se na posílení po nemoci a jako efektivní stimulant. Problém nastává ve chvíli, kdy to přeháníme s množstvím, máme vysoký tlak, cítíme se překyselení nebo se z jakéhokoli důvodu potřebujeme vyhnout kofeinu. Lidem s nízkým tlakem nebo častými stavy únavy a myšlenkové či fyzické zatuhlosti ovšem bude kofein naopak prospívat. Jedná se totiž o alkaloid, který povzbuzuje srdeční činnost a zvyšuje tlak. Dnes máme všeho dostatek a volba je tedy čistě na vás.
Trocha historie
Je zajímavé, že rozmach cikorky přišel skutečně až s rozmachem pravé kávy. Zatímco čaje z čekanky (z natě i kořene) se u nás podávají odnepaměti, nápoj z praženého kořene začal být oblíbený až v 18. století. Alespoň tedy podle starých herbářů a kuchařek. Důvod je prostý: zrnková káva byla tehdy již známou, ale špatně dostupnou surovinou. Většina domácností si o ní mohla nechat jen zdát a tak se začaly hledat způsoby, jak chuť a vůni pravé kávy co nejlépe nahradit. Postupně se tak nápoje z pražených obilovin a kořenů i plodů léčivek staly běžnou součástí kuchyní. V majetnějších rodinách bývalo i malé množství pravé kávy, která se s tzv. náhražkami míchala, aby déle vydržela.
Návrat ke zdraví
Dnes už nejde o peníze ani o celkovou dostupnost, ale o zdravý životní styl a především o znalost vlastního těla. Komu káva dělá dobře a nemusí si hlídat příjem kofeinu, ten si cikorku a další "náhražky" může dopřát jen tak pro chuť. Kdo cítí, že mu káva (ať už v menším nebo větším množství) neprospívá, může si vybrat z široké nabídky "kávovinových nápojů". A hlavně: kořen čekanky si můžete nasbírat a nachystat sami z vlastních zásob. Brzy už nastane čas jejich sběru, tak neváhejte a vyjděte si na ně. Práce s kořeny bylin je energizující, zemitá a posilující - zkuste to a uvidíte!
Náš tip: zdravotní účinky čekanky obecné můžete využít i pomocí bylinných kapek a směsí. V nabídce naší přírodní lékárny najdete i samotný kořen čekanky, určený k přípravě nálevu nebo k opražení.
Komentáře
Diskuze je prázdná.