23. – 1. hodina
Na vrcholu aktivity je právě žlučník. Pokud s ním máte potíže, dochází v této době ke zhoršení stavu, případně k nočnímu buzení.
Pro zachování zdravého žlučníku je důležitá vyvážená strava s dostatkem živin, vlákniny, vitamínů a minerálů. Žlučníku nesvědčí častá konzumace smažených, tučných a ostře kořeněných jídel. Chcete-li mu ulevit, zvolte pokrmy upravené vařením a dušením, případně pečením za použití minimálního množství tuku. Je také potřeba pravidelně se hýbat a hlídat si váhu. Nestresujte se více, než je nutné, a kdykoli máte možnost odreagovat se a uvolnit tělo i mysl (i kdyby jen na chvilku), využijte ji.
Zdraví žlučníku je úzce spjato s prožíváním vzteku, agrese a zlosti. Když se tyto emoce naučíte ovládat, výrazně tím svému žlučníku ulevíte. Vyzkoušejte pohybové sporty nebo procházky v přírodě na čerstvém vzduchu, na jaře se dívejte do čerstvé zeleně. Meditujte nebo zkuste tzv. vědomé pozorování - pozorujte své chování, motivace a emoce jakoby z povzdálí, vystupte na chvíli z "centra dění". Nesuďte, nehodnoťte, nerozčilujte se, jen sami sebe pozorujte, jako byste byli někým jiným. Vystoupit na chvíli "sám ze sebe" je úlevné a relaxační - možná zjistíte, že dříve neodbytné myšlenky a neustále se vracející emoce náhle zmizí, rozpustí se.
Pijte bylinné čaje
Mezi bylinky podporující zdraví žlučníku patří pampeliška, řepík, třezalka, artyčok nať, máta peprná, měsíček, jablečník, dobromysl, řebříček, truskavec ptačí, smil písečný, zeměžluč či sporýš lékařský.
Jak má vypadat žlučníková dieta?
Při vzniku žlučníkových kamenů nebo jiných potíží se žlučníkem jíme pouze nenadýmavou zeleninu (např. mrkev nebo ledový salát), ovoce téměř jakékoli (vyhýbáme se jen zrníčkům, například v jahodách), mléčné výrobky jíme pouze nízkotučné, maso libové, netučné (krůtí, kuřecí, králičí, rybí), vhodné jsou masové a zeleninové vývary, z uzenin konzumujeme pouze dušenou šunku (vepřová, krůtí, kuřecí), pečivo bílé nebo suchary. Vyhýbejte se celozrnnému pečivu (a také čerstvému, ještě teplému, které hodně nadýmá). Dále se vyhněte nadýmavé zelenině (např. zelí, kedlubny, luštěniny, případně cibule, česnek). Vyřaďte ze stravy sladkosti a trvanlivé, průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem cukrů a tuků, především klasickou čokoládu, různé sušenky, bonbony, oplatky a dortíky. Vyškrtněte tučná masa, klasické uzeniny, smažená jídla a dále různé majonézy, dresinky a podobně. Podrážděnému žlučníku také nedělají dobře ořechy.
Element: Dřevo
Měsíc: Březen
Fyzické projevy energetické nerovnováhy: žlučníkové potíže a žlučové kameny, hořkost v ústech, bolesti v podžebří, vysychání pokožky, zvadlá barva obličeje, povrchu chybí mastnota a vláha, pocit horka stoupajícího po vnější straně lýtka a stehna. Dochází také k působení na stav kostí, i když tato funkce primárně náleží ledvinám. Bolesti hlavy v čelní oblasti a u koutků očí, ztuhlost šíje a ramen, bolestivý otok v jamce nad klíční kostí a v podpaží, zánět uzlin v podpaží nebo na krku, samovolné pocení, záchvaty horečky nebo zimniční třesavky, vnější bolesti kloubů v místech průběhu dráhy, na žebrech, kyčlích, kolenou, kotníku, nepohyblivost prstu vedle malíčku u nohy
Psychické projevy energetické nerovnováhy: nedostatek tvořivosti, nesamostatný úsudek, zamlžené myšlení, neschopnost praktického uskutečnění životních plánů, zvýšená pozornost vůči detailům - puntičkářství, nadměrné přebírání zodpovědnosti, chronická nespokojenost, netrpělivost, ustavičná vznětlivost