Violka vonná (fialka) |
březen až květen |
výrazná vůně, hodí se k dezertům, sladkým nápojům, na ozdobu zmrzlin, sorbetů a ovocných salátů |
uklidňuje a celkově harmonizuje, napomáhá relaxaci, prospívá zažívání, pomáhá při zahlenění |
Violka (maceška) tříbarevná |
duben až srpen |
hodí se všude tam, kde fialka - vyniká svou kombinací barev |
prospívá celkové očistě, je mírně močopudná, pomáhá při zahlenění |
Sedmikráska chudobka |
únor až říjen |
nevýrazná chuť i vůně, vhodná na ozdobu slané i sladké kuchyně - k dezertům, do salátů, polévek, na chléb s máslem nebo tvarohem |
podoruje látkovou výměnu, celkovou očistu a správné trávení |
Smetanka lékařská |
duben až srpen |
mírně nahořklá, výrazná chuť - vhodná v menším množství spolu s listy k dozdobení zeleninových salátů |
detoxikační účinky, podporuje správnou funkci jater a žlučníku |
Prvosenka jarní |
březen až květen |
překrásná jarní ozdoba dezertů - voní po zralých meruňkách a má jemně nasládlou chuť, společně s prvosenkovými listy můžete přihodit i do zeleninových salátů (pokud nesbíráte u sebe na zahradě, berte vždy jen malé množství) |
působí proti neurózám, uvolňuje, má mírně sedativní účinky, pomáhá při poruchách spánku |
Česnáček lékařský |
duben až červen |
česneková chuť i vůně - hodí se do zeleninových salátů, pomazánek a bylinkových másel, na ozdobu polévek či na chleba |
protizánětlivý, pomáhá např. při bolestech v krku a prvních příznacích nemoci z nachlazení |
Česnek medvědí |
duben až květen |
výrazná česneková chuť i vůně - hodí se na ozdobu všech slaných pokrmů (málokdo ví, že po sběru listů je možné užívat i květy) |
protizánětlivý, působí detoxikačně a antibakteriálně |
Plicník lékařský |
březen až květen |
hodí se na ozdobu moučníků a ovocných či zeleninových salátů, vezměte vždy jen pár kvítků - mají překrásnou modro-fialovou nebo růžovou barvu |
prospívá dýchacím cestám |
Sléz lesní (maurský) |
květen až září |
růžovo-fialové květy s jemně nasládlou chutí jsou efektivní ozdobou dezertů, sladkých nápojů, smoothies a ovocných salátů, velké květy příbuzného druhu slézu - tzv. topolovky růžové se používají na ozdobu větších dortů |
uvolňuje při stresu a napětí, posiluje dýchací cesty |
Popenec břečťanovitý |
duben až červen |
mírně pikantní, kořenitá chuť i vůně kvetoucí nati je vhodná do zeleninových salátů, polévek, pomazánek nebo bylinkových másel - drobné fialové kvítky jsou překrásnou ozdobou slaných pokrmů |
podporuje trávení, působí protizánětlivě, pomáhá při nadýmání |
Trnka obecná |
březen až duben |
něžné trnkové květy mají nevýraznou chuť i vůni a jsou jemnou ozdobou všech sladkých pokrmů a nápojů |
podporuje trávení, působí močopudně, celkově harmonizuje, posiluje oběhový systém |
Šeřík obecný |
duben až květen |
drobné voňavé kvítky jsou úžasnou dekorací dezertů a limonád, hodí se do jogurtu k snídani, do pudinků nebo sladkých kaší - vždy jen malé množství, a čím světlejší tím lepší, protože tmavší odrůdy mohou mít nahořklou chuť |
zklidňuje žaludek, ulevuje při bolestech hlavy, celkově harmonizuje |
Hluchavka nachová a bílá |
březen až srpen |
růžové a bílé kvítky hluchavek chutnají jemně nasládle a hodí se ke všem typům dezertů a sladkých nápojů |
podporuje duševní pohodu žen, zklidňuje a celkově harmonizuje, prospívá dýchacím cestám |
Bez černý |
květen až červen |
kromě známé kosmatice (květy osmažené v těstíčku) můžeme celé květenství bezu používat na ozdobu a dochucení limonád a sladkých pokrmů |
posiluje imunitu a dýchací cesty, celkově harmonizuje, působí močopudně a protizánětlivě |
Růže planá |
květen až červenec |
překrásná ozdoba s omamnou letní vůní - hodí se ke všem moučníkům, k pudinkům, zmrzlinám a sladkým nápojům - čím tmavší barva okvětních lístků, tím výraznější chuť |
celkově harmonizuje, uvolňuje při stresu, napomáhá relaxaci, působí proti úzkosti a strachu |
Levandule lékařská |
červen až srpen |
výrazná, čistá vůně a nahořklá chuť (proto ji lze použít jen na ozdobu a ovonění - když ji ale sníte, podpoříte tím své trávení), můžete použít celou snítku nebo pár jednotlivých kvítků, hodí se k dezertům všeho druhu a k sladkým nápojům, ve Středozemí se přidává i k ratatouille a masovým pokrmům |
pomáhá při stresu a poruchách spánku, zklidňuje, harmonizuje a posiluje nervovou soustavu, podporuje trávení |
Mateřídouška obecná |
květen až srpen |
vůně evokující teplo a léto, nahořklá chuť (používáme spíše na ozdobení, můžete přidávat do těsta, naložit do medu nebo povařit, nechat zchladnout a zpracovat do limonády), v jižních krajích se (stejně jako levandule, tymián a oregano) používá i na ozdobení a ovonění masových pokrmů |
prospívá dýchacím cestám, harmonizuje a celkově posiluje, podporuje trávení |
Černohlávek obecný |
červen až srpen |
často přehlížená, fialově kvetoucí bylinka, do zeleninových salátů se obvykle přidávají jen lístky, můžete ale použít celé "klásky" - jsou jedlé a krásné na ozdobu |
obsahuje antioxidanty, je dobrý pro diabetiky, posiluje imunitu |
Zvonek luční |
květen až září |
výrazně modrá barva a nevýrazná chuť: originální dekorace sladkých i slaných pokrmů, krásně kontrastuje například s listovou zeleninou, hodí se do ovocných salátů a limonád, dorty servírované s čerstvým květem zvonku budou nezapomenutelné |
--- |
Pažitka pravá |
květen až srpen |
fialové kvítky používáme stejně jako nať: na ozdobení a ochucení polévek i hlavních jídel, do pomazánek, salátů či na chleba, chuť i vůně květu bývá výraznější než nať |
podporuje chuť k jídlu a tvorbu trávicích šťáv, má mírně desinfekční účinky |
Tykev obecná |
červen až srpen |
cuketové květy jsou atraktivní ozdobou obložených chlebů, lehkých letních salátů, rizot, těstovin a dalších, spíše slaných pokrmů, podávají se i smažené v těstíčku nebo plněné nádivkou a pečené v troubě |
--- |
Lichořeřišnice větší |
červen až říjen |
zářivě oranžové, červené či žluté květy nádherně ozdobí saláty, obložené chleby a další slané pokrmy, chuť je pikantní a připomíná ředkvičku, křen nebo řeřichu |
přírodní antibiotikum, působí proti infekcím, posiluje imunitu |
Chrpa modrá |
červen až září |
modré až modrofialové květy krásně kontrastují s každým jídlem, mají nevýraznou chuť a dají se použít na ozdobu dezertů, nápojů i slaných pokrmů, celý květní úbor vypadá jako modrá krajka, ale použít můžete i jednotlivé jazykovité květy |
protizánětlivá, mírně desinfekční účinky, močopudná, podporuje trávení |
Jetel luční |
květen až říjen |
drobné růžové či růžovo-fialové kvítky vytvářejí kulovité květenství (tzv. hlávky), které vypadají krásně v zeleninových a těstovinových salátech, přidat je můžete například i do rizota nebo do polévky |
pomáhá při kašli, celkově posiluje a harmonizuje, podporuje trávení |
Orchideje (různé druhy) |
květen až červen |
některé květy orchidejí jsou nejen na ozdobu a ovonění, ale i k jídlu - tyto luxusní dekorace dezertů, nápojů a salátů můžete bez obav slupnout (patří mezi ně například i květ vanilky) |
--- |
Brutnák lékařský |
červen až září |
svěží, okurková chuť - hodí se do zeleninových salátů, pomazánek nebo na posypání chleba či bagetky |
snižuje krevní tlak, posiluje kardiovaskulární a nervový systém, doporučuje se při nálevech horka |
Begonie (různé druhy) |
červen až září |
překrásné, pestrobarevné květy s nakyslou chutí připomínající šťovík (obahují totiž kyselinu šťavelovou), okvětní lístky se běžně používají do ovocných a zeleninoých salátů |
--- |
Měsíček lékařský |
červen až září |
svým žlutým barvivem dokáže krásně obarvit risoto, hodí se do polévek a pomazánek, má jemně pikantní chuť, užívají se jednotlivé jazykovité květy |
posiluje žlučník, podporuje trávení, pomáhá při zácpě |
Aksamitník (různé druhy) |
červen až září |
tzv. afrikány ozdobí nejen zahradu a balkón, ale i zeleninové saláty, pomazánky nebo masové pokrmy - používají se jednotlivé okvětní lístky, kterým se také říká "nepravý šafrán" - obsahují totiž velké množství žlutého a červeného barviva, jsou aromatické a mají hořce-nasládlou chuť připomínající anýz |
podporuje trávení, zklidňuje žaludek, působí antisepticky |
Čekanka obecná |
červenec až říjen |
světle modré květy ve tvaru hvězdiček, občas s nádechem do fialova, mají natrpklou chuť, díky níž jsou vhodné spíše do zeleninových salátů a na ozdobu slaných pokrmů, můžete si jimi také stylově ozdobit kávu z praženého čekankového kořene, tzv. meltu |
podporuje zdraví jater a žlučníku, má detoxikační účinky |
Komentáře2